Gazdaság

2015.09.28. 15:37

Kutató árok készül

Egy hétszáz méter hosszú kutatóárok létesítésével folytatódik a munka a Nyugat-Mecsekben azzal a céllal, hogy igazolják, alkalmas az itt található Bodai Aleurolit Formáció a nagyaktivitású hulladékok tárolójának befogadására.

Vida Tünde ([email protected])

Hosszabb szünet után tavaly indult újra a ’90-es években kezdődött kutatómunka a térségben. Tavaly két mélyfúrást végeztek, az ezekből nyert fúrómagok vizsgálata eddig igazolni látszik azt, hogy az itt lévő kőzet jó vízzáró tulajdonságokkal bír – számolt be dr. Kereki Ferenc Bodán, a 12. Tájoló Napon. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, annak érdekében, hogy a terület földtani tulajdonságait jobban megismerjék egy 700 méter hosszúságú kutatóárok kialakítása kezdődik el várhatóan még október közepén. Az ezt a munkát is magába foglaló kutatóprogram költsége idén 400 millió forint. 2016-ban hasonló összeget terveznek fordítani a feladat végrehajtására. Fedezetet a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap nyújt.

A nagyaktivitású hulladékokat mélyen a föld alatt tervezik majd elhelyezni. A most folyó vizsgálatok eredményeire alapozva szeretnék 2017 végéig szűkíteni a kutatási területet a Nyugat-Mecsekben, ahol 030-ra egy felszín alatti kutató laboratóriumot építését tervezik. Az ütemterv szerint 2055-ben elkezdik, 2065-re befejezik egy mélygeológiai tároló megépítését, amennyiben a „kőzet megfelelő és van társadalmi támogatás”. A társadalmi támogatást nem bízzák a véletlenre, a környék kilenc települése által létrehozott, hatezer embert képviselő Nyugat-mecseki Társadalmi Információs és Településfejlesztési Önkormányzati Társulással közösen széleskörű kommunikációs tevékenységet folytatnak. Ennek egyik, már hagyományos elemét, a Tájoló Napot szombaton rendezték meg Bodán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!