Gazdaság

2007.11.05. 12:46

Megcsúszott a vetés a sáros földeken

A szakemberek között is vita van arról, mi a jobb a növénynek: ha időben, vagyis októberben már a földben van a vetőmag, vagy ha később, november végéig vetnek. Úgy tűnik, a többség kivárt, hiszen Tolna megyében eddig az őszi búzát a csupán a termelők harminc százaléka vetette el.

Mauthner Ilona

A bátaszéki Vámos Ernő elismerte, most már ő is ideges. Nem akart ennyit várni a vetéssel, de az elmúlt két hétben hullott sok csapadék miatt nem tud rámenni a földekre. Dr. Gabi Géza, a Tolna megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal talaj- és növényvédelmi szolgálatának igazgatóhelyettese elmondta: a Sárközben, Decs, Őcsény, Báta és Bátaszék határában október 22-e és október 31-e között közel 90 milliméternyi eső hullott.

– Évtizedeken keresztül kialakult gyakorlat, hogy a búzának az az ideális, ha október 4-e és 20-a között a földbe kerül – fogalmazott a szakember. Az idei év csapdája az volt, hogy október 20-ig száraz, meleg volt az idő, a talaj pedig szinte poros. A termelők többsége úgy gondolta, ráér még a vetéssel. Utólag pedig az látszik okos megoldásnak, ha már elvetettek, mert a búza szépen sorol a földeken. A megoldás természetesen az, amikor rá lehet menni a földre, vetni kell – mondta Gabi Géza.

Aki tavaly korán vetett, korán kelt a búzája, és a szokatlanul enyhe télben felszaporodtak a levéltetvek és a kabócák, melyek a vírusbetegségeket terjesztik a gabonákban. Ezt már dr. Vörös Géza, a hivatal igazgatója mondta. Amire kitavaszodott, pusztult a növény gyökere, és sárgult a levele. Természetesen utólag könnyű okosnak lenni – tette hozzá. A magyar termelők általában a németalföldi gyakorlatot vették át: korai vetés kevés maggal. S ha minden ideális, akkor a növény időben és jól bokrosodik. Dr. Vörös Géza nem ért egyet ezzel a felfogással, mert a hazai időjárási feltételek mára teljesen eltértek a németalfölditől. Véleménye szerint hektáronként ki kell szórni a Tolna megyei gazdálkodóknak a 220-240 kilogramm vetőmagot, hogy ideális legyen a bokrosodás. Megelőzésként jó megoldásnak tűnik az is, ha rovarölőszeres, csávázott vetőmagot használnak fel a gazdák. És az sem tragédia, ha november végén kerül a vetőmag a földbe – tanácsolta a hivatalvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!