Gazdaság

2009.03.30. 15:36

Háromszázötven dolgozóját teszi utcára a belga cég

Április 6-tól megkezdődnek a leépítések a szekszárdi Van de Velde Kft. üzemében. Márka István igazgató kérdésünkre elmondta, egy hónapra elegendő megrendelésük van, de azon kívül minden bizonytalan.

TEOL

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Van de Velde. Néhány napon belül végleg megállnak a varrógépek (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Hermann Van de Velde, a fehérneműket gyártó cégcsoport belga tulajdonosa, a megrendelések visszaesése miatt bezárja a mintegy 350 dolgozót foglalkoztató szekszárdi gyárat. Ezt azzal indokolta, hogy a termelési kapacitását csökkentenie kell, és azért esett a magyar üzemre a választása, mert itt nincs fejlesztő részleg, és az adók miatt háromszor annyiba kerül a termékek előállítása, mint Spanyolországban, Belgiumban, vagy Tunéziában.

Az utóbbi hetekben is több napot állt a munka. A cég a munkaügyi központnál már bejelentette a csoportos létszámleépítést a teljes személyzetre. Ugyanúgy, ahogy tudomásunk szerint másik három Tolna megyei cég is. Így összesen mintegy 430 dolgozóra érkezett a munkaügyi központhoz létszámleépítés bejelentés. Mátyás Tibor Attila, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Elemzési Osztályának vezetője kérdésünkre azt mondta, hivatalosan még csak két cég tett bejelentést. Ezek összesen 390 munkást érintenek.

Mint megtudtuk, a Gerjeni Tehenész Kft. is tett bejelentést, de nem csoportos létszámleépítésről, mivel náluk folymatosan csökkent az utóbbi időben a dolgozói létszám. Domsa Ferenc ügyvezető elmondta, a cégnél az állattenyésztési részleget felszámolják. Hozzátette, nagy a baj ebben a szektorban is, mintegy 100 vemhesítés alatt álló üszőjüket és 70 tehenüket eladják, ám a növénytermesztési részlegük megmarad.

Vajda Benő, a Gerjeni Agrár Kft. igazgatója kérdésünkre azt mondta, cégük is gondolodik még, hogy érdemes-e működtetni az állattenyésztési részleget. Indoklása szerint azért, mert a tejfelvásárlókkal kötött szerződéseik március 31-én lejárnak, s újaknak még híre sincs, sőt semmi bíztató jel nincs arra, hogy pozitív irányba mozdul el a piac. – A nyolcvan forintos áron előállított tejet egyszerűen nem lehet eladni negyven forintért – húzta alá Vajda Benő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!