Gazdaság

2009.04.13. 17:12

Kiaknázzák a város alatt rejlő kincset

Komoly fellendülés vár Tamásira és térségére, ha sikerül munkára fogni a város alatt rejtőző termálvizet. A hónap végén már meg is kezdődhet a kútfúrás, a legújabb technikával.

TEOL/Szeri Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ribányi József (jobbról) elmondta: április végén megkezdődnek a fúrások (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Évente nem kevesebb, mint húszmillió forint megtakarítást érhet el Tamási, ha megvalósul a geotermikus erőmű terve. Erre egyébként minden esély megvan, hiszen hamarosan megkezdődhet az a kútfúrás, melynek nyomán termálvíz tör a felszínre. A melegvizet már "csak" munkára kell fogni, de Ribányi József, Tamási polgármestere már erre is kész tervekkel szolgált. Sőt, az új energiaforrásból nemcsak Tamási, hanem kistérsége is profitálhat.

Már évtizedekkel ezelőtt tudott volt, hogy a mai város területe alatt, 1850 méter mélyen 114 fokos víz rejlik. Ám ennek kitermelése csak fejlett technikával és technológiával lehetséges. Nemrég viszont a PannErgy geotermikus kútfúró stratégiai partnere, az Aquaplus Kft. 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az ÚMFT gazdaságfejlesztési operatív program keretében. Ennek azért van jelentősége Tamási – és természetesen környéke – számára, mert ebből a pénzből a kft. megvásárolta azt a fúróberendezést, mely akár 3000 méter mélyre is képes lehatolni.

– Ez az új, hetvenhét tonnás, tizenhét méter hosszú gépezet érkezik hozzánk és kezdi meg a fúrást április végén vagy május elején – mondta Ribányi József.
– Jelenleg már javában tart a fúrást előkészítő munka. Egyébként nem is egy, hanem két kitermelő kutat tervezünk. Amint ezek meglesznek, azon nyomban jelentkezünk a KEOP 4.1 elnevezésű pályázatra, melynek révén támogatást lehet szerezni megújuló forrásból származó hő- és/vagy villamosenergia-előállításra. Szükségünk van az innen származó pénzre, ugyanis hatszázmillió forint értékben kívánunk távfűtő vezetéket építeni.
Erre a vezetékre fűzzük fel a városban lévő intézményeket, cégeket és bizonyos tömbházas lakásokat. De ezzel még nem ért véget az előnyök sora. Ha minden a reményeink szerint alakul, abban az esetben elektromos áram termelésre is lehetőségünk nyílik. Ez újabb adóbevételt és ezzel párhuzamosan megtakarítást jelenthet az önkormányzatnak intézményi szinten is.

A viszonylag olcsó energiával, árammal komoly versenyelőnyt nyújthatunk a Tamásiba települő cégeknek. Ezzel együtt a távfűtésből kikerülő, hulladékhővel rendelkező vizet például üvegházaknál, fóliasátras növénytermesztésnél hasznosíthatjuk. Nem kell hosszasan részleteznem, milyen kedvező az, ha egy város saját maga termeszti meg a szükséges palántákat, virágokat, zöldségféléket. Mindent összegezve, ez az egyik hatékony módja nemcsak a munkahelyteremtésnek, hanem az élhető, fenntartható környezet biztosításának is.

A polgármester aláhúzta: a kistérség is sokat nyerhet azon, ha az olcsó energiának és a megfelelő adottságoknak köszönhetően cégek települnek Tamásiba. Hiszen ebben az esetben a kistérségben létező, meglehetősen magas arányú munkanélküliséget máris vissza lehet szorítani. Ribányi József egyébként úgy számít, hogy a 2010-ről 2011-re forduló telet már az új rendszerrel várhatja a város.

A jelenlegi készültség alapján tartják a határidőt

A Somogy-Tolnai dombság minden égtáj felé lejtő domborzati viszonyai között végez tereprendezést a kútfúrások helyszínén a Tam-Bau Kft. Kólya József ügyvezető igazgató elmondta, hogy az első számú fúrási pont megközelítésére alkalmas közlekedési infrastruktúra ideiglenes megteremtése a feladatuk. Ezenkívül megépítik a fúrási pont környezetének fogadóállását is

- A jelenlegi készültséget tekintve kijelenthetem, hogy az ígért április 20-i átadási határidőt képesek leszünk tartani - mondta el a TEOL.hu-nak az igazgató.

- A jelenlegi készültséget tekintve kijelenthetem, hogy az ígért április 20-i átadási határidőt képesek leszünk tartani - mondta el a TEOL.hu-nak az igazgató.

Ribányi József (jobbról) elmondta: április végén megkezdődnek a fúrások (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!