Gazdaság

2009.04.04. 11:24

Minden idők legaggasztóbb negyedéve ért véget

A megyében kisebb mértékben, országosan viszont erőteljesen emelkedett a felszámolások és a végelszámolások száma idén.

TEOL/F.V.

Amíg tavaly az első három hónapban 2895 cég ellen indult felszámolási eljárás, addig 2009-ben már 3528 cég jutott erre a sorsra. – 2009 első negyedévében minden hónapban több felszámolást tettek közzé, mint a megelőző év azonos hónapjaiban, így nem csoda, hogy ez az időszak minden idők legaggasztóbb negyedéve lett – nyilatkozta Csorbai Hajnalka, a felmérést végző Opten Kft. stratégiai igazgatója.

Nem festenek jó képet a vállalkozások helyzetéről a végelszámolási adatok sem: az idei első negyedévi 3240 a tavalyit 24 százalékkal haladja meg. – A végelszámolás a társaság megszüntetésének tisztességes formája, nem keverendő össze a felszámolással. Mégis fontos látni, hogy milyen sokan érzik úgy, nem akarják vagy nem tudják tovább működtetni vállalkozásukat – tette hozzá az igazgató.

A csődök száma eddig 10 és 15 darab között mozgott évente, idén már az első negyedévben 11 csődeljárásnál tartunk. Bár a számok még mindig kicsik a felszámoláshoz vagy a végelszámoláshoz képest, a növekedés azt mutatja, hogy létezik olyan helyzet, amikor érdemes csődvédelmet kérni.

Az egész Dél-Dunántúli régiót tekintve az országos átlagtól némiképp eltérően alakultak a folyamatok. A térségben az első negyedévben meglepő módon csökkent a felszámolások száma 2008 azonos időszakához képest. Míg tavaly az első három hónapban 312 cég jutott erre a sorsra, addig az idén 278. A kép megyénként is változatos, Tolnában emelkedett a bajba jutott vállalkozások száma, Somogyban és Baranyában viszont csökkent.

A Dél-Dunántúlon is nő ugyanakkor a végelszámolások mennyisége, igaz, lényegesen lassabb ütemben, mint országosan. Tavaly az első negyedévben 201 céget, ezzel szemben idén 219-et szüntettek meg tulajdonosai ezen a módon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!