Gazdaság

2010.02.23. 04:36

Kivételes borok érlelődnek a pincékben

Pár napja már mutogatja magát a tavasz és ez elég arra, hogy megélénküljön a határ. A borvidéken a nagyobb gazdaságokban már megkezdték a szőlő metszését.

Mauthner Ilona

A télvégi időjárás viszontagságainak, az esetleges vadkároknak leginkább kitett növények: az őszi vetésű repce, a kalászosok és a nyár végi telepítésű lucerna, – tájékoztatta a TEOL.hu-t dr. Vörös Géza, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növényvédelmi igazgatóságának vezetője. Hogy van-e egyáltalán kár, nem tudni, ugyanis nem látni a hó alá, mondta a szakember.

A szántóföldön a magasabb hőmérséklet ellenére is van még fehér takaró. A legnagyobb gondot a kipállás okozhatja, mely leginkább a repcére jellemző. Napközben a hó megolvad, majd éjszaka ráfagy a növényre, amely emiatt nem kap levegőt. Az őszi kalászosokban besárgulhat a vetés, a növények gyökere könnyen kifordul a földből, a felmelegedés hatására megbarnul az állomány. Akkor lép fel ez a kár, amikor a vetés túl buján megy a télbe, vastag rajta a hótakaró, azon jégréteg képződött.

Csapadékból az elmúlt hónapokban volt elegendő a megyében, novemberben 90, decemberben 63, januárban 52, februárban eddig 48 milliméter esett. A kifagyás legjobb ellenszere a jó fajta, és a télbe jó kondícióval menő, állomány.

A szőlőültetvényekben is megkezdődött a munka. A hőmérséklet már alkalmas a metszésre. A pécsi tudományegyetem szőlészeti kutatóintézetének igazgatója, dr. Kozma Pál elmondta, a metszési bemutatójukat – melyet 54 éve eddig minden tavasszal megtartottak a Pécs melletti szentmiklósi telepen – idén február közepén rendezték meg.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Idén 54. alkalommal rendezték meg a szőlőmetszési bemutatót a Pécs melletti Szentmiklós telepen, a rügyek állapota megfelelő volt, mondta Werner Mihály a bemutatón Fotó: Laufer László
[/caption]
A szakmai tanácskozáson először a tavalyi évjáratot elemezték.
Az igazgató elmondta, 2009-ben korán fakadt a szőlő és korán is virágzott, 2 fokkal volt magasabb az éves átlaghőmérséklet, mint az elmúlt 50 évben. Augusztus volt a legmelegebb hónap, az ősz pedig száraz és meleg volt. Mindennek az eredménye a kiváló évjárat. Kozma Pál elmondta, a fehér szőlőfajtáknál nagyon fontos volt a szüret időpontjának helyes megválasztása.

A cukor - sav arány rendkívül érzékeny volt tavaly, így egy hét eltolódás is sokat változtatott a must minőségén. A vörösboroknál is kiemelkedő a minőség, ugyanakkor a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyi borokat nem érdemes 8 - 10 évig tárolni, mert veszítenek az értékeikből. Ennek oka, hogy az érési időszak alatt alig volt csapadék.
Ami az idei évet illeti, az év első két hónapja a növények vegetációs szempontjából nagyon jól alakult, mondta az igazgató.

A szőlő mélynyugalmi állapotában nagyon ideális a mínusz 5, 10 fokos hideg, így a rügyek sem sérültek. A kórokozók ugyan a télen sem pusztultak el, de megritkultak. A metszést már nyugodt szívvel meg lehet kezdeni. Munka közben figyelmi kell a tőke kondíciójára és ennek megfelelően a rügyszámok meghagyására, mondta a szakember. A tőke alulterheltsége sem szerencsés, ilyenkor általában sok a faggyú-hajtás. Metszés előtt gondoljuk át, mekkora termésmennyiségre van szükségünk, így számolhatjuk ki egy tőkére visszavetítve mennyi rügyet is hagyjunk.

Ősz végén nézték át utoljára a határt

A falugazdászok időről időre végig járják a saját területüket és ellenőrzik a vetést. Dr. Vida György, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási igazgatóság növényvédelmi igazgatója elmondta, Tolna megyében a termelők 49 ezer hektáron vetettek búzát ősszel, 7300 hektáron árpát, 6200 hektáron repcét és 3000 hektáron tritikalét. A búza 45 százaléka jó, míg a többi közepes minőségű volt, az árpánál a fele, a repcénél pedig a 30 százaléka volt jó állapotban. Kérdés, a hó és a hideg rontott-e a növények helyzetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!