Gazdaság

2010.05.29. 19:33

Egyre kevesebb cég dől be, de nem felhőtlen az öröm

Az év első négy hónapjában csökkent a felszámolások száma a Dél-Dunántúlon, de kevesebb vállalkozás is alakul, áll az egyik elemző cég közleményében. A vállalkozókra nehezedő teher nem csökkent, és a piac sem mutat élénkülést.

Mauthner Ilona

Ötvennel kevesebb cég – 350 – ellen indítottak felszámolási eljárást a hitelezők idén április végéig mint tavaly ilyenkor – tájékoztatott Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója.

Ugyanakkor húsz százalékkal kevesebb vállalkozás alakult Tolna megyében. A szakemberek szerint ebben jelentős szerepe van a ténynek, hogy továbbra is nagy a cégekre nehezedő teher, a piac pedig még nem mutat élénkülést.

A régióban az országosnál azért kedvezőbb a helyzet. Az Opten Kft. arra hívja fel a figyelmet, ezt elsősorban a statisztika támasztja alá, miszerint tavaly április 276 cég megszűnéséről döntöttek a tulajdonosok, idén viszont 237-et zártak be, ám ez feltehetően inkább a cégbíróságok munkarendjéből következik, mintsem valódi fordulót jelentene.

A három megyében az idei első négy hónapban a tavalyi hasonló időszakinál 17,3 százalékkal kevesebb – az egy évvel korábbi 1193 után összesen 987 – céget jegyeztek be, de az Opten megítélése szerint ez sem a jövőkép hirtelen romlásának a következménye. Az új vállalkozások számának lassuló csökkenése megfelel az országos átlagnak.

A Tolna Megyei Bíróság adatai szerint tavaly összesen 350 céget töröltek a nyilvántartásból, ezek évek óta tartó felszámolása, végelszámolása immár befejeződött.

Országos adatok: áprilisban 1363 cég ellen indult felszámolás, ez 2,1 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Az év első négy hónapjában pedig 5650 céget döntöttek be a hitelezők. A cégbedőlések regionális megoszlása nagy szórást mutat: a legtöbb felszámolási eljárást a Dél-Alföldön és az Észak-magyarországi cégeknél kezdeményezték, a Nyugat-Dunántúlon stagnált, a Közép- és Dél-Dunántúlon 10 százalékkal csökkent a felszámolások mutatója, az Észak-Alföld régióban pedig 30 százalékkal kevesebb céget döntöttek be, mint egy évvel korábban.

Megizzad, aki a pénzéhez akar jutni

A legnagyobb gondot a körbetartozások okozzák. A kérdésre, mit tehet a vállalkozó, vagy magánszemély, ha az üzleti partnere a lejárt határidőt meghaladva sem fizeti ki a tartozását dr. Gáll Ferenc szekszárdi ügyvéd elmondta: első lépésként 8 napos fizetési felszólítást küld az érintett cégnek, ha erre nem jön válasz, akkor a következő lépésben a bíróságon keresztül (júniustól változás: közjegyzőn keresztül, elektronikus úton) fizetési meghagyást kell kérni. Ha a követelést az érintett nem ismeri el, akkor perré alakul az ügy és a bíróságon folytatódik. Ha nem reagál a fizetési meghagyásra, akkor jogerőssé válik a követelés, amit a számlájáról emel le a bíróság. De ha ekkor sem fizet, mert a számláján nincs pénz, akkor kezdeményezni lehet a bírósági végrehajtást. Ha nincs mit végrehajtani, akkor a cég felszámolását kell elindítani.


Tolna megyében megszűnt, törölt cégek 2009-ben

Elrendelt felszámolási eljárás 181
Felszámolás folytán törölt cég 163
Cég törlése, végelszámolás, törlő végzés 96
Egyéb módon megszüntetés 91
Összes törlés 350

Forrás: Tolna Megyei Bíróság

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!