Gazdaság

2011.05.17. 07:02

Turi-Kovács: a termőföld kerüljön azokhoz, akik megművelik

Olyan vidék és agrárstratégiára van szükség, amely hosszú távon garantálja, hogy a vidéken munkához lehessen jutni és lehessen élni, hangsúlyozta, dr. Turi-Kovács Béla, országgyűlési képviselő.

TEOL/Vida T.

A Kisgazda Polgári Egyesület – Kisgazda Polgári Szövetségpárt elnöke a Nemzeti Vidékstratégia Koncepcióról kialakított kisgazda álláspontot ismertette nemrég Madocsán. Hangsúlyozta, azzal a céllal tartanak konzultációt, hogy kialakítsanak egy közös álláspontot a stratégiáról. Fontos, mondta, hogy a magyar termőföld kerüljön azokhoz, akik megművelik.

Kell, hogy készüljön egy teljes körű felmérés a birtok és tulajdonviszonyokról, mert nagyon nagy számban megsértik a jelenlegi 300 hektáros felső határt és zsebszerződések alapján sok magyar termőföld van külföldi érdekeltségben. Biztosítani kell, hogy a kistelepüléseken legyen kellő mennyiségű föld a szociális földprogramokhoz, sorolta dr. Turi-Kovács Béla. 

Hozzátette, hogy a kis és középbirtok megerősítése jó cél, de ezt szövetkezés nélkül nem lehet megoldani – ennek lehetősége pedig hiányzik a stratégiából.
Hozzátette, hogy a kisgazdák szerint rövid az idő – május végéig zajlanak a konzultációk a készülő stratégiáról – az alapos előkészülethez.

– Nyomatékkal kell rámutatnom, hogy meg kell védeni a termőföldet a külföldiek behatolásától és a nagybirtok rendszertől – tette hozzá. Mint mondta, változtatni kell azon a szabályozáson, ami lehetővé teszi, hogy egy család tulajdonában lehet akár ezer hektár is, és ez egy településen belül lehet akár a termőföldek egynegyede.

A tanácskozáson jelenlévő dr. Mészáros György, a Magyar Innovációs Hivatal nem régi kinevezett elnöke (a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának volt elnöke – szerk.) hozzátette, fontosnak tartja, hogy munkahelyeket teremtsenek, a felelőtlenül tönkretett élelmiszeripart újraindítsák, és a magyar mezőgazdaság számára piacot is teremtsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!