Gazdaság

2011.07.18. 14:12

Hősokkot kapott a szőlő

Három permetezés lehet még hátra szüretig. Az ültetvények zöme eddig megúszta a lisztharmatos fertőzést. A megye borvidékein jó termés ígérkezik, bár a forróság, a légköri aszály nagyon megviselte a szőlőt is.

Mauthner Ilona

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A zöldmunkával az idén óvatosan kell bánni, mert a szabadon maradt szőlőfürtöket könnyen megperzseli az erős napsütés Fotó: Mészáros János
[/caption]

Hősokkot kapott a szőlő, mondta több szakember is hírportálunknak. Júliusban eddig egyetlen milliméternyi csapadék sem hullott, és bár a szőlőnek hosszú, mélyre hatoló gyökerei vannak, az erős párolgás miatt a leveleken már látszanak az aszály nyomai.

Ahol alaposan kilevelezték a szőlőt, ott az erős napsütés hatására a bogyókon barnás foltok jelentek meg. Ezek később betöppednek, a héj ráaszalódik a magra, de ha jön egy nagyobb eső, akkor kirepedezhetnek.

Az általunk megkérdezett termelők elmondták, a szakmai előadásokon mindig azt hallják, gondosan végezzék el a zöldmunkát, levelezzék ki a fürtök környékét, hogy az esetleges betegségek, mint a lisztharmat, vagy a peronoszpóra, ne tudjanak megtelepedni az ültetvényeken. Az elmúlt tíz napban azonban ez nem volt jó tanács, mert a kilevelezett szőlőnél nem volt, ami árnyékolja a fürtöket. Ráadásul vannak fajták, például a Rajnai rizling, mely nagyon érzékeny az erős napsütésre.

Dr. Füzi István fejlesztőmérnök szerint egyes korai fajták termése már zsendül. A lisztharmat a továbbiakban már csak a leveleket és a fürtök kocsányzatát tudja fertőzni, a bogyók már ellenállóvá váltak. Ez nem jelenti azt, hogy a most még lappangó stádiumban levő korábbi fertőzések miatt a lisztharmatbevonat még egy ideig ne erősödhetne a bogyókon, de újabb bogyófertőzésre már nem kell számítani.

– Az idei év összességében csak mérsékelt veszélyt hozott, általános járványhelyzet nem alakult ki – mondta a fejlesztőmérnök. – Pedig az időjárás kedvezett a lisztharmatnak. Jobban, mint az utóbbi négy évben, mióta a számítógépes előrejelző rendszerünket üzemeltetjük bármikor. Súlyos megbetegedés ennek ellenére csak szórványosan, főleg kisebb területű ültetvényekben fordul elő.

A peronoszpóra ellen a még előttünk álló 2-3 permetezéshez már csak kontakt készítményeket használjunk, lehetőleg réztartalmúakat. A lisztharmat ellen pedig választhatunk a szisztemikus és gázosodó hatású készítmények közül.

Sárosdi Ferenc szekszárdi borász abban bízik, hogy az idén optimális lesz a termés. Tavaly a sok csapadék miatt mindenki kevesebbet szüretelt, mint amennyire szüksége lett volna, így az idén talán pótolni lehet a hiányt. A termelő eddig hatszor permetezett, a szőlője gyommentes.

– A szőlősorok ellenségének tartom a füvesítést, mert nem segít a szőlőnek a talajban lévő nedvesség megtartásában, éppen ellenkezőleg, felhasználja azt – mondta Sárosdi Ferenc.

– Mi ki is iktattuk az ültetvényről. Úgy gondolom, az idei szüret minőségét és mennyiségét elsősorban az dönti majd el, milyen lesz az időjárás szeptember elseje és október vége között. Ha szép napos, zömében száraz idő lesz, akkor ismét tele lehetnek kiváló minőségű borokkal a pincék a szekszárdi borvidéken.

A termelés költsége évről évre emelkedik

Évről évre drágul a növényvédő szer, a gázolaj, a bérmunka. Ezek költségét a szőlősgazdák nem tudják beépíteni a szőlő árába. Hiába a borhiány, van egy árszint, ami fölé nem lehet menni, mert az embereknek nincs elég pénzük arra, hogy a drágább bort megvásárolják.

Időjárástól függően évente tízszer, tizenegyszer kell permetezni. Egy permetezés hektáronként 20 000 forintba kerül permetszerrel, gázolajjal együtt. Ehhez társul még a talaj kezelése, a tárcsázás, a fűnyírás, a szüretelés, a metszés, a zöldmunka költsége. Erre hektáronként 300 000 forintot lehet számolni. Egy hektáron általában 80-100 mázsa jó minőségű szőlő terem. Egy kiló szőlőből hét deci bor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!