Gazdaság

2012.06.26. 14:26

Aratják az árpát, a búzát

Tolna megyében is megkezdték az őszi árpa aratását, ezzel elindult a több mint két hónapig tartó betakarítási munka, mely nagy odafigyelést igényel. Az első vágások közepes termést ígérnek, a mennyiségen nyomott hagyott az őszi és a tavaszi szárazság.

Mauthner Ilona

Az országban elsőként Bács-Kiskun megyében kezdték az aratást, de pár napon belül Tolna megyében is vágták az árpát. A Bács-Kiskun megyei adatok szerint a termés mennyisége 2,5-4 tonna között mozog hektáronként. Tolna megyében ennél jobb a helyzet, de itt is vannak különbségek.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Megkezdődött az aratás. Az őszi árpa közepes termést ígér, búzából ennél többre számítanak a megyei gazdálkodók (képünk illusztráció)
[/caption]
Úgy tartják a gazdálkodók, hogy az őszi árpa az aratás főpróbája, ezzel a növénnyel kezdődik a betakarítási szezon. Megyénkben alig több, mint hatezer hektáron vetettek belőle a gazdák, míg őszi búzából tízszer ennyit.

– Ennek oka, hogy az állatállomány a minimálisra csökkent, az árpát pedig takarmányként tudjuk értékesíteni – mondta Varga András, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége megyei választmányának elnöke. A talaj minőségétől függően változik a mennyiség, hektáronként 4-5 tonna körül.

Tavasszal alig esett eső, és ez megviselte a növényt, rövid szárat növesztett, kis gyökeret, és sok helyen a kalásza is kisebb az átlagosnál. Ahol levéltrágyát is használtak, ott a terméseredmények is jobbak. Jelenleg az őszi árpa tonnájáért 45 és 52 ezer forint körüli árat kínálnak a felvásárlók.

Kovács István bátaszéki gazdálkodó éppen az 56-os főút melletti tábláját nézegette, amikor az aratás idejéről faggattuk. – Jelenleg 15 körüli a víztartalma, aminek az az oka, hogy a sok érett szem között van egy-egy zöld kalász is. Nálunk gyakran viselkedik így az őszi árpa – mondta a termelő, aki hozzátette, emiatt haragszik is erre a növényre. Pár napot még várni kell a betakarításával.


A teljes írást a Tolnai Népújság június 27-i, szerdai számában olvashatja Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!