Gazdaság

2012.06.04. 13:28

Virágzik a szőlő, permetezni kell

Virágzik a szőlő, a szakemberek szerint, ilyenkor a legérzékenyebb a betegségekre. Az időjárás sem segít a megelőzésben, hiszen a hol csapadékos, hűvös, majd a párás melegben már megjelentek a lisztharmat tünetei is.

Mauthner Ilona

A harmadik permetezésen van túl Werner Mihály bátaszéki borász, a Cikádor Borlovagrend Nagymestere. Azt mondja, szép a szőlő, a korai fajták virágoznak. A permetezésre nagyon oda figyel, hiszen a "levegőben van" a lisztharmat, a peronoszpóra, de a molyok ellen sem árt védekezni. A Nagymester szerint, nagy becsben kell az idén a szőlőt tartani, mert az ország több vidékén, például Villány környékén, és az alföldi borvidéken jelentős volt a fagykár.

Vida Péter szekszárdi borász (a múlt évben az Év Bortermelője cím viselője) szerint, a virágzást követően, a kötődésnél derül ki, hogy mennyi szőlőre számíthat a termelő és még ezt követően is beleszólhat az időjárás a termés mennyiségébe.

A permetszerek évről évre drágulnak, akárcsak a gázolaj, mely nélkül a gépi munkák elképzelhetetlenek, ugyanakkor tavaly egy kiló szőlőért annyit adtak a felvásárlók, mint egy fél gombóc fagyiért. Nincs ez rendjén, mondta Vida Péter, hiszen a szőlőművelő nem spórolhat a permetezésen, ha egészséges termést szeretne szüretelni.

A teljes írást a Tolnai Népújság június 5-i, keddi számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Mauthner Ilona -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!