Gazdaság

2013.07.22. 18:04

A termelők nem örülnek a tavalyi rendeletnek

Tavaly júliusban vezették be a mezőgazdasági növényekre is (kukorica, búza, árpa, napraforgó, stb.) a fordított áfát. A termelők szerint egyszerűbb lett az értékesítés, de anyagilag nem jártak jobban, hiszen a termeléshez szükséges anyagokat áfás áron vásárolják, viszont amit előállítanak belőle, azt 27 százalékkal olcsóbban kell értékesíteniük.

TEOL/Mauthner Ilona

Fotós: Lang Róbert

Tolna megyében már a vége felé tart az őszi búza betakarítása. A gazdák egy tekintélyes része szinte a tábla széléről értékesíti a terményét, mivel nincs hol tárolnia. Idén másodszor szembesülnek a termelők azzal, hogy nettó áron, azaz fordított áfával kötik le a búzájukat.

– Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megalkudtunk a felvásárlóval a búzára mondjuk tonnánként 45 ezer forintra, de ehhez már nem jön a 27 százalékos áfa – magyarázta Csike György gazdálkodó, aki egyben a megyei agrárkamara alelnöke is. A termelőknek tehát nem kell foglalkozniuk az áfával.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kereskedők sokszor a tábla széléről viszik a gabonát, de annak nettó árát csak később utalják (képünk illusztráció)
[/caption]A gazdálkodók egy része azonban ezt nem látja ilyen egyszerűnek. Volt, aki – név nélkül ugyan – de elmondta, rosszabbul járnak, mint eddig, hiszen a termeléshez szükséges növényvédő szereket, műtrágyát, a traktorba a gázolajat mind áfás áron veszik meg. Máshogyan nem is tudják. Amit meg előállítanak, azt áfa nélkül értékesítik, vagyis tonnánként 27 százalékkal kevesebb pénzt kapnak érte.

Az elmondottakkal Csike György is részben egyetértett, de hozzátette, a fiktív számlákat szűri ki így az állam. Több példa is volt rá, hogy csak papíron adták-vették a búzát, „vitték” külföldre éppen a visszaigényelhető áfa miatt. Milliárdokat csalt ki így az államtól az alkalmi kereskedők egy része.

Ugyanakkor a termelőknek az nem tetszik, hogy –  áfakörös, negyedéves bevallóként, – a gázolaj és a vegyszerek után, ha visszaigénylik az áfát, akkor hónapok is eltelnek mire a pénzükhöz jutnak.

Harminc nap mire a NAV foglalkozik a visszaigényléssel, majd ellenőrzést rendelnek el, és csak ennek lezárása után utalnak, vagyis újabb 90 napra kitolja azt az időt, mire az érintett a pénzéhez jut.

A bátaszéki Kovács István gazdálkodó családjában a feleség foglalkozik a könyveléssel. – Pénzforgalmi szemlélettel kell megközelíteni az áfa-kérdést, mondta Kovács Istvánné. – Aki áfa-körös az nem nyer és nem is veszít semmit, hiszen a termény után nem fizet áfát és a termény után nincs is mit visszaigényelnie, aki pedig nem áfa-körös, annak jár a plusz 12 százalékos kompenzációs felár. Az viszont valóban jellemző, hogy hónapokat tolódik a felhasznált anyagok (műtrágya, vegyszerek, stb.) utáni áfa visszaigénylés, tette hozzá a könyvelő.

Mire figyeljen az eladó fordított áfánál?

Alap esetben az áfát a szállító kiszámlázza a vevőnek, azaz elkéri tőle az ellenértékét, és a szállító ezt az áfa összeget vallja be az államnak (furcsa módon ez utóbbi akkor is igaz, ha a számlát nem egyenlítik ki). A fordított áfánál a szerepek felcserélődnek: A szállítónak az áfával semmi dolga, azaz nem kéri el azt a vevőtől (áfa nélkül számláz neki), és bevallási kötelezettsége sincs az állammal szemben. Ellenben a vevőre hárul az áfa állam felé való bevallása, és bizonyos esetekben (ha ezt az áfát nem jogosult levonni) a megfizetése is. Két magyarországi cég között leggyakrabban az építőiparban fordul elő a fordított áfa, illetve a múlt év júliusától a mezőgazdasági terményekre is jellemző lett. A legtöbbször külföldi viszonylatban találkozunk ezzel az intézménnyel, amikor olyan termék vagy szolgáltatás kerül számlázásra, amelynél a nemzetközi szabályozások szerint nem a számlát kiállító országának, hanem a vevő országának az adóhatósága jogosult az adott ügylet áfájára.

Amire tehát szállítóként oda kell figyelni: meg kell bizonyosodni, hogy mely esetekben kell a fordított áfa szabályai szerint kiállítanom a számlát, és melyekben nem. Amire vevőként oda kell figyelni: meg kell bizonyosodni, hogy a szállító jogosan alkalmazta/nem alkalmazta a fordított adózás intézményét az általa kiállított számlán, ha nem, akkor vissza kell küldeni a számlát és új számlát kell kérni.

Amire tehát szállítóként oda kell figyelni: meg kell bizonyosodni, hogy mely esetekben kell a fordított áfa szabályai szerint kiállítanom a számlát, és melyekben nem. Amire vevőként oda kell figyelni: meg kell bizonyosodni, hogy a szállító jogosan alkalmazta/nem alkalmazta a fordított adózás intézményét az általa kiállított számlán, ha nem, akkor vissza kell küldeni a számlát és új számlát kell kérni. A kereskedők sokszor a tábla széléről viszik a gabonát, de annak nettó árát csak később utalják (képünk illusztráció) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!