Gazdaság

2013.07.31. 13:58

Aszály sújtja és moly gyötri a kukoricát

Tolna megyében idén is 110 ezer hektáron vetettek tengerit, ennek a vetésterülete a legnagyobb. Most fertőzés és aszály veszélyezteti a termést.

Mauthner

– Kis haladékot kapott a kukorica a túléléshez a kedd hajnalban lehullott esővel, ám sajnos ez olyan kis mennyiségű volt – és nem is mindenhol esett –, hogy lényegesen nem változtatott a növény helyzetén – mondta Csike György, Tamási környéki mezőgazdasági vállalkozó, aki egyben a megyei agrárkamara alelnöke. Az ültetvényeken jól látható, hogy a növény alsó 2-3 levele elszáradt, ami azt jelenti, hogy felsült.

Az a gazdálkodó, aki korán vetett és korai fajtát is választott, az most könnyebb helyzetben van, hiszen július elejéig, a vegetációs időszakban még megfelelő mennyiségű vízhez juthatott a kukoricája. Ezeken a táblákon a csövek már kialakultak, legfeljebb a szemek nem teltek még ki. A későn vetett, kései fajtát választó termelők viszont most azon idegeskedhetnek, hogy egyáltalán köt-e a növény, lesz-e rajta cső, vagy silónak vágja le a kukorica szárát.

A megye kiváló minőségű talaját a kukorica nagyon szereti, és ha mód van rá, meg is hálálja. Az idei év azonban sajnos nagyon kezd hasonlítani a tavalyihoz, amikor a nagy meleg és a szárazság miatt az aflatoxinos kukorica okozott gondot a tejtermelőknek. Dr. Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növényvédelmi igazgatója elmondta, aki teheti az védekezzen, mert a kukoricamoly második nemzedékének a rajzása megkezdődött. A csőbe befurakodó hernyók segítenek abban, hogy a mérgező anyagokat termelő gombák elszaporodjanak, melyek az aflatoxin fertőzéshez vezetnek.

Kérdés, hogy a gazdák költenek-e újabb permetezésre, hiszen egyelőre nem tudják, mennyit adnak majd a felvásárlók egy tonna kukoricáért. Jelenleg ugyanis még nincsenek hivatalos árak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!