Gazdaság

2013.07.09. 16:31

Az adóellenőrök is beszálltak a forgalomszámlálásba

Az elmúlt időszakban több üzletben, műhelyben a vásárlók az ott dolgozókon kívül szorgosan jegyzetelő személyekkel is találkozhattak, akik a NAV revizorai voltak és a forgalmat számlálták.

TEOL/M. I.

Az adóigazgatóság szakemberei olyan vállalkozásoknál alkalmazzák az ellenőrzésnek ezt a módját, amelyeknél más eszközökkel az adóelkerülő magatartás nehezebben érhető tetten - közölte Fülöp Eszter régiós sajtószóvivő. Tipikusan ilyen helyszínek a fodrászatok, kozmetikák, élelmiszerboltok, pizzériák, éjszakai vendéglátóhelyek, hiszen ezeken a telephelyeken az eredményes próbavásárlás – az ismert vevőkör  miatt – szinte lehetetlen.

Valamennyi adózónál fennállt a bevétel-eltitkolás gyanúja, mondta a sajtószóvivő. A forgalomszámlálások napjain átlagosan mintegy 60 százalékkal több bevétel került a pénztárgépekbe, mint máskor. A legkirívóbb esetben azonban a számok 88 százalékos bevétel-eltitkolásra utaltak.
A vállalkozások mindent megtettek a forgalom minimalizálása. Például az egyik büfés jóval a nyitva tartási idő vége előtt bezárt. A bevétel-eltitkolás gyanújának képzeletbeli aranyérmét egy pécsi húsbolt érdemelte ki. A forgalomszámlálás napján az üzlet 1,2 millió forint bevételt realizált, míg egy héttel korábban a pénztárgép szerint 80 ezer forint körüli bevétele volt. A forgalomszámlálást nem érdemes szabotálni, hiszen a revizorok ezekben az esetekben újra és újra fel fogják keresni az érintett vállalkozásokat, mondta Fülöp Eszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!