Gazdaság

2013.07.30. 11:34

Jó lehetőség a hazai nukleáris intézmények előtt

A korábbi jó tapasztalatok nyomán újabb vietnami szakemberek képzését vállalja hazánk, ezen belül a paksi atomerőmű, harmincéves tapasztalataira alapozva.

Vida T.

Folytatódik a nukleáris szakemberek képzése Magyarországon, ezen belül a paksi atomerőműben. A következő években több mint ezer ember képzésében vállalhat szerepet hazánk. Erről a Vietnami Szocialista Köztársaság miniszterelnök-helyettese beszélt a paksi atomerőműben tett látogatásakor. Nguyen Thien Nhan ezt megelőzően részt vett a két ország közötti ösztöndíjprogramról szóló megállapodás aláírásán. Paksra népes delegáció élén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára, Kovács Pál meghívására érkezett.

– Vietnamban úgy véljük, hogy az emberi erőforrások fejlesztése a legfontosabb feladat egy nemzet jövőjét illetően – hangoztatta Nguyen Thien Nhan. Hozzátette, számukra rendkívül fontos, hogy egy új munkaerőgárdát hozzanak létre egy Vietnamban most bevezetendő új iparághoz, nevezetesen az atomenergiához. Ebben Magyarország rendkívül fontos partner számukra, mert már harminc éve működtet egy atomerőművet, amelynek a berendezései Oroszországból érkeztek. A miniszterelnök-helyettes azt mondta, kétezer megawatt teljesítményű orosz blokk építésébe kezdenek 2017-ben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nguyen Thien Nhan (balról a második) elismerően nyilatkozott a paksi tapasztalatokról (A szerző felvétele)
[/caption]

Minden területet érint

Kovács Pál államtitkár elmondta, egy nagyobb oktatási csomagról van szó, amelyben az alaptanulmányoktól a doktoranduszok képzésén át a már egyetemet végzettek nukleáris specializációjáig minden szint szerepel. A nukleáris energia területén újoncnak számító országoknak nincsenek tapasztalataik az építés, üzemeltetés, karbantartás terén, ezért ezekre is gondolnak, azaz szó van hatósági, üzemeltető és karbantartó személyzet képzéséről. – A teljes oktatási-képzési szintet le fogjuk fedni és ebben minden hazai nukleáris intézmény részt tud vállalni – összegezte az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!