Gazdaság

2014.01.08. 15:20

Hiába vártak a pénzre, az nem akart megjönni

Olvasóink közül többen is jelezték, a médiában megjelent hírekkel ellentétben még mindig nem kapták meg a területalapú támogatásukat.

TEOL/M.I.

Kaposszekcsői, iregszemcsei, tamási olvasóink szerint érthetetlen a késés, hiszen tavaly ilyenkor már nemcsak a támogatás előlegét, de a teljes összeget átutalták a számlájukra. Egyikük elmondta, nagyon kellemetlen a kifizetés késedelme a családja számára, – ennek okáról egyébként semmilyen értesítést nem kaptak –, mert így kénytelen volt magas kamattal banki hitelt felvenni, hogy ki tudja fizetni egy másik hitelből megvásárolt erőgép aktuális törlesztését, illetve meg tudja alapozni a következő évet, így vetőmagot, műtrágyát is kellett vennie.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) regionális igazgatóságán kérdésünkre elmondták, csak azokat a támogatásokat nem fizették még ki, ahol a földhasználati ellenőrzés során megállapítható volt, hogy az igénylő az általa használt földterületnél (ami lehet bérelt is) 20 százaléknál nagyobb az eltérés. Vagyis a befogadott támogatási igény több mint 20 százalékkal tér el a valóságos helyzettől. Ebben az esetben az MVH a támogatás kifizetését felfüggesztette. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az érintett gazdák nem kapják meg a pénzt, csak meg kell várni, míg az eltérés okát tisztázzák.

Az érintett termelőknek célszerű az MVH szekszárdi kirendeltségét megkeresniük, ahol a regisztrációs számuk segítségével érdeklődhetnek a földalapú támogatás kifizetésének várható fejleményéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!