Gazdaság

2014.01.06. 12:01

Lezárult a közös agrárpolitikai reform, többféle támogatás lesz

Közel hároméves tárgyalássorozatot követően lezárult az Európai Unió Közös Agrárpolitika-reformja.

TEOL/M.I.

A tárgyalásokon sikerült jól érvényesíteni a magyar érdekeket. Hazánk jelentős mozgásteret kapott az új támogatási rendszer bevezetéséhez a közvetlen támogatási rendeletben. Ennek értelmében akár 2020-ig is továbbvihető az egyszerűsített területalapú kifizetési rendszer (SAPS), de 2015-től bevezethető az alaptámogatási (BPS) rendszer, amelyben alaptámogatási jogosultságot kaphat minden olyan termelő, aki aktív gazdálkodónak számít, 2013-ban már nyújtott be egységes kérelmet, vagy fiatal gazda, esetleg új mezőgazdasági termelő. A reform szigorú szabályai szerint azok részesülhetnek támogatásban, akiknek a fő tevékenysége mezőgazdasági jellegű.

A tagállamoknak kötelezően alkalmazniuk kell egy új negatív listát, amely a közvetlen kifizetések köréből kizárt üzleti tevékenységeket tartalmazza. A zöldítés (környezetvédelmi gazdálkodás) keretében további hektáralapú támogatásra lesznek jogosultak az éghajlat és a környezetvédelem szempontjából kedvező, meghatározott mezőgazdasági gyakorlatot folytató gazdaságok a BPS vagy a SAPS forrásain felül. A pénzügyi keret 30 százalékát kell erre a valamennyi tagállam számára kötelező intézkedésre fordítani.

A termeléshez kötött támogatások száma emelkedni fog. Ennek megfelelően a közvetlen uniós támogatási keret jelenlegi 3,5 százaléka helyett 13 százalékot lehet e célra fordítani, valamint további 2 százalékot fehérjenövényekre. A generációváltás elősegítése érdekében a mezőgazdasági tevékenységet megkezdő vagy bizonyos feltételekkel folyató fiatal (40 évnél nem idősebb) gazdák a tevékenység megkezdését követő első öt évben az alaptámogatáson felül kiegészítő támogatást kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!