Gazdaság

2014.03.26. 19:08

Budai Gyula: „Ki kell használni az előttünk álló EU-s ciklust”

– Az európai uniós források 60 százalékát a kis- és középvállalkozások fejlesztésére szánja a kormány a 2014-20-as finanszírozási időszakban – mondta dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán este a Magyar Vállalkozói Szalon agrárfórumán, a Babits Kulturális Központban.

TEOL/H.E.

Fotós:

„A közös agrárpolitika, a magyar vidék jövője...” címmel meghirdetett tájékoztatón elhangzott, hogy az előttünk álló hét évben összesen 12,3 milliárd euró EU-s forrással számolhat a hazai agrárium, ami 1,9 milliárd euróval több, mint az előző ciklusban. Az összeg nagyobb hányada, 8,7 milliárd euró a közvetlen támogatásokra jut majd, míg 3,6 milliárd euró a vidékfejlesztésre – tette hozzá az államtitkár.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Horváth István (jobbról) és dr. Budai Gyula Tolna megyei gazdák körében (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Továbbá kiemelte, hogy Magyarországon mintegy kilencezer fiatal gazda tud majd eredményesen pályázni, illetve a földalapú támogatások tekintetében többletforrásokra számíthatnak. A kisgazdálkodók esetében szintén plusz támogatásra van lehetőség. Dr. Budai Gyula arra is kitért, hogy a kertészeti ágazat ugyancsak fontos szegmens, ahol nem nemcsak a zöldség- és a gyümölcstermesztés, hanem a feldolgozás fejlesztésére is áldozni kell.

A fórumon tájékoztatót tartott Horváth István, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke is. Elmondta, hogy az új lehetőségek kihasználása egyrészt azt a célt szolgálja, hogy a gazdák többet tudjanak kihozni a rendelkezésükre álló javakból, valamint azt, hogy stabil munkahelyeket tudjanak teremteni. Olyanokat, amelyek helyben tartják a fiatalokat, hogy azok ne vándoroljanak el. Ráadásul ez az utolsó hét év, amikor ehhez uniós forrásokat lehet igénybe venni, így ha ezt az időszakot nem használja ki Magyarország, akkor jelentős hátrányba kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!