Gazdaság

2014.09.29. 15:53

A vártnál kevesebb termett

Már a kései fajtákat – kékfrankos, merlot, cabernet – szedik a szekszárdi és a tolnai borvidéken. Egy hete nem esett számottevő eső, süt a nap, a szőlőszemek is cukrosodnak. A hegyközségtől kapott információ szerint úgy tűnik, idén az 1,5 helyett 2 térfogatszázalékkal emelhető a borok természetes alkoholtartalma.

TEOL/Mauthner Ilona

Fotós:

Szeptember utolsó hetének száraz, napos időjárása enyhített a szőlősgazdák gondjain. A kései szüretelésű szőlők cukorfoka több ültetvényen eléri a 18-as szintet, sőt van, ahol 19-est is mértek, mondta Módos Ernő borász, az Alisca Borrend Nagymestere. – Meglepő, de a vártnál lényegesen kevesebb szőlő van az ültetvényeken. Most, hogy elkezdtük szedni a merlot, a kékfrankost, szembesültünk ezzel a gonddal.

Hektáronként száz mázsára számítottunk, de jó, ha a hetvenet elérjük. A korai, vékony héjú fajták, mint az oportó, vagy a kadarka sajnos zömében „elszálltak”, de termésmentést kellett végezni a chardonnay-nál is, ami azt jelenti, hogy gyakran még éretlenül kényszerült a termelő leszedni a szőlőjét, mondta a szakember, aki hozzátette, emiatt viszont extra almasavakkal kell számolni – tette hozzá Módos Ernő.

Hasonló gondokról számolt be Schmidt Győző, a Danubiána Kft. ügyvezető igazgatója, a Hegyközségi Nemzeti Tanács elnökségének a tagja is: – A sok eső rengeteget ártott a szőlőnek a megye két borvidékén. Minden betegség utolérte a szőlőt. Eger környékén viszont a szekszárdinál kicsit kedvezőbbek a kilátások, náluk például magasabbak a mustfokok, ami a hosszabb esőmentes időszaknak köszönhető. Mára egyértelművé vált, hogy jóval kevesebb szőlő termett, mint azt egy hónappal ezelőtt reméltük, és sajnos, ami megtermett, annak a minősége sem kifogástalan.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Már a kései fajtákat szedik a megye két borvidékén. A száraz, napos időjárás enyhíthet a gazdák gondjain (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Magas a szőlő savtartalma és alacsony a cukorfoka, fordítva szerencsésebb lenne, mondta a szakember. Az időjárás okozta gondok nemcsak hazánkat érintik, ezt támasztja alá az is, hogy az uniós országok többsége kérte, hogy idén fél fokkal emelhessék a borok természetes alkoholtartalmát. Így hazánkban nem 1,5, hanem 2 térfogatszázalékkal emelhető meg répacukorral a borok természetes alkoholtartalma.

Schmidt Győző elmondta, a német szőlőtermelőknél elfogadott az alkoholtartalom 3 térfogatszázalékkal való emelése, ők idén további fél százalékos emelést kértek, amit valószínű, hogy meg is kapnak. Azért vannak ilyen „kiváltságos” helyzetben, mert a Rajnai borvidéken csapadékosabb az időjárás, az éves mennyiség 500 milliméter körül van. Csak érdekességképpen említette a szakember, hogy idén a balatonboglári körzetben három hónap alatt (júliusban, augusztusban, szeptemberben) 450 milliméternyi eső hullott.

Idén a lisztharmat jelenti a legnagyobb gondot

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint valószínűsíthető, hogy a tavaszi várakozásokhoz képest az időjárási körülmények és a kórokozók szokásosnál nagyobb kártételei legalább 25-30 százalékos terméskiesést okoznak. A lisztharmat különösen a betegségre érzékeny szőlőfajtáknál – a kékfrankosnál, a kadarkánál, a kékoportónál, az olaszrizlingnél és chardonnay-nál – okozott hatalmas problémákat. A legnagyobb károkat Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében regisztrálták, a gomba a Balaton-felvidéken idézte elő a legnagyobb veszteségeket.

Alacsony felvásárlási árakról indult a szüret

Már augusztusban jelezték a termelők, hogy szerintük kevesebb szőlő lesz idén, mint tavaly volt, de a felvásárlók ezt taktikai kommunikációként értékelték. Indulásként nagyon alacsony felvásárlási árakat jelöltek meg, az összeg gyakorlatilag a fele volt a tavalyinak. Arra hivatkoztak, tele vannak a pincék, tartályok borral, így az idén kevés szőlőre lesz igény. Ahogy múltak a hetek, és az eső is tovább rontott a helyzeten, úgy kúsztak felfelé a szőlőárak. Jelenleg a szekszárdi borvidéken egy kiló kékfrankosért és cabernet sauvignonért 140-150 forintot is adnak a felvásárlók. Igaz, elvárják, hogy a szőlő cukorfoka legalább 18-as legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!