Gazdaság

2016.09.29. 16:38

Vizsgára megy a permetezőgép

Alig két hónapjuk van még hátra azoknak a termelőknek, akik három évnél idősebb permetezőgéppel rendelkeznek, hogy műszaki vizsgára jelentkezzenek. A gazdálkodók többsége már hallott az új minisztériumi rendeletről, de nem igazán tudja, mi is a feladata.

Mauthner Ilona ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A gazdák szerint újabb felesleges teher, a növényvédelmi kamara szerint a biztonságos élelmiszerelőállítás alapja a három évnél idősebb szántóföldi permetezőgépek ellenőrzése (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Sok gazdálkodó értesült tavasszal arról, hogy egy földművelésügyi minisztériumi rendelet módosítását követően (43/2010 FVM rendelet) 2016. november 26-ig a három évnél idősebb – szántóföldi ültetvényekben használt – nagyobb permetezőgépeket műszaki vizsgának kell alávetni. Az idő sürget, ezért megkerestünk egy szakembert.

– Sokakban felmerül a kérdés, miért kell még egy a sok-sok vizsga mellett, hogy miért terhelik a gazdatársadalmat ismételten egy plusz kötelezettséggel? – kezdte Papné Komáromi Lilla, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei elnöke. – Azt mondanám, ne innen közelítsük meg a kérdést. Nézzük meg a másik oldalt. Ahhoz, hogy élelmiszereink ne a „vesztünket” okozzák, hanem egészségünket szolgálják, gondos, precíz növényvédelmi munkákra van szükség.

A rossz állapotú gépek használata viszont nemcsak a termelés hatékonyságára van negatív hatással, hanem veszélyezteti a biztonságos élelmiszer előállítását, a környezetünk és egészségünk biztonságát egyaránt. Jogos a kérdés, hogy mikor mit kell tenni, hol lehet erre jelentkezni, minek kell megfelelnie a gépeknek ahhoz, hogy ezen a vizsgán könnyedén megfeleljenek a gépeink.

Az országos növényvédő kamara létrehozott egy egységes honlapot, melyen minden információhoz hozzájuthatnak az érintettek, és a vizsgálatra való jelentkezést is megtehetik. Ezen honlapon lehet regisztrálni is. Az adatok egy központi adatbázisba kerülnek, és amikor az adott körzetből összejön a kellő mennyiségű permetezőgép, központilag értesítést kap majd a gazda, hogy mikor, hova költözik ki az állomás, és hova kell vinnie a gépet. A rendszer törekszik arra, hogy a permetezőgépet minél kevesebbet kelljen utaztatni – ismertette a szakember.

Papné Komáromi Lilla elmondta azt is, hogy egy-egy vizsgálat díja a gép típusától, keret méretétől függ, 20-60 ezer forint közötti összeget jelenthet a gazdáknak. Ugyanakkor lehetőség van a helyszínen kisebb javításra is, ami nem haladja meg az 1 óra ráfordítási, szerelési időt.

Kockázatos nem vizsgáztatni

Az állomás arra is lehetőséget ad, ha elsőre nem megy át a gép, akkor a második vizsgálatért nem kell külön vizsgadíjat fizetni. A honlapon történt regisztrálás után a gazda ki tud nyomtatni egy visszaigazolást, mely addig védi a őt, amíg értesítést nem kap a vizsgálat idejéről és helyszínéről. Ha a gép átment a vizsgán, kap egy matricát, melyet a permetezőgépre rá kell ragasztania, így az ellenőrző hatóság már látja, hogy vizsgáztatott a gép. Sok érintettben felmerül a kérdés, hol ellenőrizhetik a permetezőgépeket. Erre a növényvédő mérnöki kamara megyei elnöke azt válaszolta: a gépeket bárhol ellenőrizhetik, közúton, mellékúton, földterületen, munka közben, de akár a telephelyen vagy a ház körül is. Ha a gazdálkodó nem vizsgáztatja le a permetezőjét, akkor azonnal munkabeszüntetést rendelnek el arra a gépre, és még pénzbüntetéssel is járhat a hiányosság.

Újabb teher a gazdák szerint

Több megyei gazdálkodót is megkérdeztünk arról, ismeri-e a permetezőgépekre vonatkozó új rendeletet, tud-e a november 26-i határidőről. A többség ugyan hallott róla, de még nem foglalkozott a problémával, annak ellenére, hogy csupán egy termelővel találkoztunk akinek 3 évesnél fiatalabb permetezőgépe volt. Egy bogyiszlói gazdálkodó szerint újabb teher, újabb adminisztráció ez, ami pénzbe és időbe kerül. A többség egyetért azzal, hogy csak kifogástalan állapotú gépekkel lehet jó munkát végezni, de ez a termelők érdeke is, hiszen a permetszer drága, tehát nem is használnának olyan gépet, amely csöpög, rosszul szórja a szert, mert nem hatékony. Egy szekszárdi gazdálkodó úgy hallotta, több vita is folyt a szakmán belül, hogy ki végezze el a műszaki vizsgákat, több szervezet is jelentkezett rá, végül a növényvédő mérnöki kamara nyerte el a megbízást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!