tranzakciós újítások

2018.04.04. 10:01

Belföldi díjakon utalhatnánk külföldre

Véget­ vetne a „dinamikus valutaszámításnál” az ügyfelek lehúzásának az EU, amely az euróövezeten kívüli utalásoknál is eltörölné a konverziós utalások magasabb díját.

Az Európai Bizottság véget vetne a fogyasztókat átejtő árfolyamok alkalmazásának a bankkártyás készpénzfelvétel és – főleg – a külföldi kártyás vásárlások terén – írja a Világgazdaság. A javaslat része annak a szabályozásnak, amely – az abban szereplő ütemterv szerint – 2019. január 1-jétől az összes európai uniós tagállam közötti utalásoknál a belső tranzakcióknak megfelelő díj alkalmazását írná elő. Az érvényben lévő szabályok szerint az euróövezet lakói és vállalkozásai számára nincs különbség abban, hogy saját országukban vagy az euróövezet valamely másik tagállamában utalnak-e – ott működik a belső piaci rend, hiszen a fizetés euróban zajlik, konverzió nélkül.

Ugyanakkor az euróövezeten kívüli uniós polgárok számára ma még nagy költséggel jár, ha saját országukból külföldre pénzt küldenek, eurót vagy más fizetőeszközt használó uniós tagországban fizetnek, vagy készpénzt vesznek fel. A javaslattevők Bulgáriával példálóznak, ahol egy 10 eurós utalásért akár 24 eurós költséget is felszámíthatnak a bankok.

A bizottsági terv szerint a szabályozás életbelépése után az ilyen ügyletekért – maximum 50 ezer eurós összegig – ugyanakkora árat számolhatnának csak fel a szolgáltatók, mint amennyit a helyi hivatalos pénznemben történőkért felszámítanak. (Ismerve az EU jogalkotási folyamatát, a jövő januári életbelépés azért kétséges.)

Tovább is ment a bizottság ugyanakkor, és javaslatot tett a valutaátszámítási szolgáltatások átláthatóságának és versenyének erősítésére azokban az esetekben, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak árukat és szolgáltatásokat. A megfelelő konverziós költségek meghatározása az Európai Bankfelügyelet dolga lesz. A valutaváltás költségeit ugyan a továbbiakban is felszámíthatja a bank, ám a szabályozás szerint minden esetben kötelező lesz tájékoztatni az ügyfelet arról, hogy az adott tranzakciót milyen árfolyamon hajtják végre. Ez a tájékoztatás kiterjed majd az átutalások kezdeményezésére éppúgy, mint a pénzpontokon (ATM) történő készpénzfelvételre, illetve a bankkártyás fizetésekre – a cél az, hogy az ügyfél az árfolyam figyelembevételével dönthessen, hogy igényli-e ilyen feltételek mellett a tranzakciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!