Jó hír a vásárlóknak

2023.02.02. 07:00

Tavasszal véget érhet az élelmiszerek drágulása

A főbb termékpályák esetében már kedvező jelek mutatkoznak, a tej-, a gabona- és a hús­piacon is csökken az alapanyagok ára.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hamarosan fellélegezhetnek a vásárlók, úgy tűnik, hogy az élelmiszerek árának emelkedése néhány hónap múlva megáll, áresésre a boltokban azonban egyelőre nem kell számítani. A kedvezőbb folyamat hátterében az élelmiszerek alapanyagául szolgáló mezőgazdasági termékek árának csökkenése áll. Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az Ukrajnából az Európai Unióba áramló gabona mennyisége, ami komoly fordulópontot hozott az árakban is – írja a Magyar Nemzet.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a búza termelői ára tavaly októberben érte el a csúcsát, akkor egy tonna étkezési búza 140 ezer forintért cserélt gazdát a hazai piacon. Ezt követően folyamatosan csökkentek az árak, a visszaesés pedig az idén is folytatódott.

A gabonapiacon tapasztalható árcsökkenés az állati termékek árára is hatással van.

Az AKI piaci árinformációs rendszerének adatai szerint a hazai vágósertés termelői ára 832 forint volt 2022 decemberében, január második hetében pedig 814 forintot kaptak a vágósertés kilójáért gazdálkodók. A csökkenés a nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési árában is megmutatkozik. Az AKI adatai szerint a sertéskaraj, a lapocka, az oldalas is olcsóbb lett néhány százalékkal.

A tej esetében a hazai piacon egyelőre nem látni ugyan jelentősebb csökkenést, az európai uniós, úgynevezett spot piaci árak már kedvező képet festenek.

Míg az irányadónak mondható olaszországi tejpiacon tavaly októberben még 290 forintos literenkénti áron kereskedtek a nyers tejjel, ez a szint január második felében 200 forint közelébe került. A remény tehát megvan, hogy a visszarendeződés hamarosan a hazai tejpiacon is megjelenik majd.

A szakemberek szerint a drágulás március–április környékén állhat meg, ami jó alapjául szolgálhat annak, hogy a kormány április végén kivezesse az élelmiszerekre vonatkozó árstopot.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!