mezőgazdaság

2018.10.05. 11:30

Alacsonyabb áron veszik a szőlőt a feldolgozók

Rosszul jártak ebben az évben azok, akik csak szőlőt művelnek és a termésüket értékesítik.

Mauthner Ilona

Balatonboglár, 2014. augusztus 26. Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke szõlõt szed a Bujdosó Pincészet szõlészetében Balatonbogláron 2014. augusztus 26-án, a kör szüretnyitó rendezvényére készülve. MTI Fotó: Varga György

Fotó: MW-archívum

Javában tart a szüret Tolna megye borvidékein. Aki csak szőlőt művel és a termést értékesíti, az az idén nagyon csalódott, hiszen az előre beharangozott áraknál jóval olcsóbban tudta még a kiváló minőségű szőlőjét is értékesíteni. Volt olyan termelő, aki megfogadta, jövőre csak a területének a felét műveli, mert a kiadásoknak még a felét sem fedezi a szőlő értékesítéséből befolyt összeg.

Hogy miért nem kellett idén a szőlő? A megkérdezett felvásárlók egy része azt mondta, a meglévő borkészletének egyharmadát nem tudta értékesíteni, így szőlőből idén kevesebbet vásárolt. Több borkereskedő pedig más területen próbál meg boldogulni.

A céginformációs szolgáltatásokat nyújtó Opten Informatikai Kft. napokban megjelent közleménye szerint az elmúlt három évben folyamatosan csökken a szőlőbor-készítéssel foglalkozó magyar cégek száma, ezzel párhuzamosan a szektor árbevétele évről évre emelkedik.

Míg 2015-ben még közel kilencszáz borkészítő vállalkozás működött Magyarországon, addig idén már csak 835 – derül ki a céginformációs adatbázisból. Míg 2015-ben a borkészítő vállalkozások éves nettó árbevétele valamivel meghaladta a 102 milliárd forintot, addig a tavalyi évet már összességében több mint 108 milliárd forinttal zárták.

Az idei szélsőséges időjárási viszonyok miatt rekordot elérően korán kezdődött a szüret, amely bizonyos szőlőfajták esetén gyengébb termésátlagokat eredményezett. A termelők inkább az átvételi árakra panaszkodtak, amelyek a magas készletek miatt a vártnál alacsonyabb szinten alakultak.

Uniós pénzek

A szőlővel, borral foglalkozó cégek árbevételének növekedésében jelentős szerepe van az uniós támogatásoknak is. Az elmúlt három évben összesen több mint 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a borászattal foglalkozó hazai vállalkozások. A vidékfejlesztési programban termékfejlesztésre és ültetvénytelepítésre lehetett pályázatot benyújtani, ősszel pedig újabb kiírás jelenik meg élelmiszer-feldolgozásra és borkészítésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!