mezőgazdaság

2020.03.02. 09:30

Állami földeket hirdetnek eladásra Tolna megyében is

Mauthner Ilona

Földes, 2019. április 4. Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében 2019. április 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi közlése szerint akár százmilliárdos nagyságrendû bevételkiesést is okozhat az aszály a magyar gazdáknak. Az országos aszályhelyzet miatt a kormányzat az idei évtõl meghosszabbítja a mezõgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözõvízhez. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Összesen több mint tizenháromezer darab, három hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium és a Nemzeti Földügyi Központ március elején. A megyét is érinti a földértékesítési program, hiszen összesen 40 300 hektárnyi, osztatlan közös földtulajdon van még Tolnában.

A földértékesítésekkel a cél az, hogy az osztatlan közös földtulajdon felszámolását felgyorsítsák. Az eladásra kerülő földek továbbá az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, mivel kis területű, jellemzően magántulajdonú területek közé ékelődő, az állam által bérbeadás útján nehezen hasznosítható ingatlanokról van szó.

A program első ütemében március 2-án országosan 6540 darab ingatlant kínálnak eladásra nyilvánosan, melyekre harminc napig lehet vételi ajánlatot tenni – írta közleményében az Agrárminisztérium. Az értékesítés elektronikus úton zajlik. Egy hektáros mérethatárig a nem földművesek is vásárolhatnak földet, és ezen mérethatárig az ingatlanok értékbecslésének költségét is az állam állja. Egy és három hektár közötti méretű földre, illetve tulajdoni hányadra pedig minden földműves ajánlatot tehet a Nemzeti Földügyi Központ honlapján található Elektronikus Pályázati Rendszert használva, az ügyfélkapus azonosítást követően.

Az értékesítésre kerülő földek listája a www.nfk.gov.hu oldal mellett a www.kormany.hu oldalon is elérhető lesz. Március 2-től az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzéteszik a megvásárolható ingatlanok adatait.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!