versenyképesség

2017.08.18. 16:36

Az iparkamara a tudásalapú gazdaságot szorgalmazza

Az oktatási rendszernek nagy szerepe van a versenyképesség növelésében – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kamara régóta szorgalmazza az oktatás és a gazdaság összekötését, a tudás alapú gazdaságot, mert hosszútávon így lehet fejlődni és versenyképesnek is maradni – emelte ki Parragh László a Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének rendezvényén.

Meglátása szerint ehhez az oktatás mind a négy szintjén változtatásra van szükség. A leginkább érintett területnek a felnőttképzést jelölte meg, amelyben „rengeteg a magánérdek, átláthatatlan, így nem igazodik a piaci igényekhez”.

A versenyképes gazdaság kutatás-fejlesztés és innováció nélkül sem érhető el, és ebben a felsőoktatási intézményeknek szerepe hangsúlyos – mondta.

A kutatás-fejlesztés és innováció „gyenge Magyarországon, ebben jelentős előrelépésre van szükség” – hangsúlyozta a kamara elnöke. Jó példaként említette e szempontból a győri egyetemet, amely felismerte, hogy a gazdasági szereplőkkel való együttműködés révén versenyképes lehet az intézmény, a város és a régió is.

Győrben már épül az ezt a célt is szolgáló Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központ, amely várhatóan jövő júliusra készül el. Az országban nyolc ilyen központ lesz a jövőben.

Horváth Vilmos, a Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének soros elnöke arról beszélt, hogy a fejlődéshez elengedhetetlen a szakképzett munkaerő, amelyből ma hiány van.

Példaként említette, hogy míg 14 évvel ezelőtt 26 ezer magyar dolgozott hivatalosan Ausztriában, addig ma már 88 ezer 200. Az ő tudásuk és munkájuk is hiányzik Magyarországról, különösen a nyugat-dunántúli régióból – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!