harmadik ütem

2017.08.18. 19:33

Lesz-e béremelés a Tesconál szeptemberben?

A Tesco 11-17 ezer forintos bruttó fizetésemelést kínált a dolgozóknak, amelyet a szakszervezet elutasított, így nőtt az esélye annak, hogy szeptember elején lebénul a teljes Tesco-hálózat. A jövő héten csütörtökön bejelentheti a Tescónál működő sztrájkbizottság, mely napon várható először, hogy a teljes áruházláncnál leáll a működés.

Korábban azt írtuk, hogy a Tesco emeli alkalmazottainak a bérét. Erről a szakszervezetek követeléseitől függetlenül döntött, ugyanis a vállalat nem reagált a Tescónál működő két szakszervezet, a KASZ és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) követeléseire, amelyeket július 8-án a budapesti Fogarasi úti áruház előtt tartott közös demonstráción adtak át a munkáltató képviselőinek.

Péntek este Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetője és a sztrájkbizottság elnöke, a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, hogy a multicég ajánlata messze elmarad a több mint 16 ezer érintett dolgozót egységesen képviselő sztrájkbizottság követeléseitől. A Tesco ajánlata szerint az áruházi dolgozók bére bruttó 165 ezer forintról 176 ezerre nőne, ami nagyjából nettó 7-7,5 ezer forint emelést jelent. A raktárakban dolgozó úgynevezett kommisiózók bére 169 ezerről 181 ezerre emelkedne, a targoncásoké pedig az eddigi 195 ezer helyett 209 ezer forintra nőhet.

A KDFSZ elnöke úgy fogalmazott a lapnak, hogy ragaszkodnak a követeléseikhez, amelyek között nem csupán a 25 százalékos béremelés, hanem a 15 százalékos létszámemelés is szerepel szeptembertől. Ha ezek nem teljesülnek a következő tárgyaláskor, bejelentik a dolgozók körében teljes támogatottságot élvező sztrájkot – szögezte le Bubenkó Csaba.

Az elnök szerint pénteken megtévesztő kommunikációt folytatott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Sáling József ugyanis annak ellenére nyilatkozta, hogy eredményes volt a sztrájkfenyegetés, mert megállapodás körvonalazódik a lánccal, hogy arra bármilyen felhatalmazást kapott volna – írta a Magyar Idők.

Az áruház közleményében azt írta, az újabb bérfejlesztéssel az idén mintegy kéthavi fizetéssel többet vihetnek haza a dolgozók. Az elmúlt 2 évben a Tesco 8,7 milliárd forintot költött bérfejlesztésre, szeptember elsejétől a teljes munkaidős dolgozók közül senki sem keres 176 ezer forintnál kevesebbet, a legtöbb Tesco munkatárs fizetése az idén átlagosan 18,9 százalékkal nőtt.

Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója a vállalat közleményében kiemelte: a januári és júliusi bérfejlesztések egy hosszú folyamat első lépései voltak, az újabb bérfejlesztés jól mutatja azt az utat, amin a jövőben szeretnének végigmenni.

Úgy tűnik azonban, hogy nincs megegyezés az áruház vezetősége és a dolgozók között. Sőt, nőtt az esélye annak, hogy szeptember elején lebénul a teljes Tesco-hálózat, az áruházláncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság péntek délután nem fogadta el a multicég által felkínált, és „sebtiben kommunikált” szeptemberi béremelés lehetőségét, amely 11-17 ezer forintos bruttó többletet kínál a dolgozóknak.

A jövő héten csütörtökön bejelentheti a Tescónál működő sztrájkbizottság, mely napon várható először, hogy a teljes áruházláncnál leáll a működés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!