jó döntés

2019.08.07. 08:07

Egyre jobb a fogásmennyiség a Balatonnál

A balatoni halászat leállítását a vendéglátás sem sínylette meg, mivel a part menti vendéglőkben nem mutatkozik jelentős igény a balatoni halból készített ételekre.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A Magyar Nemzet írása felidézi, hogy a Balatonon 2013-ban tiltották be a halászatot, azóta csak a horgászat engedélyezett a tavon. Ugyanakkor rendszeresen hangot kap az a vélemény, hogy a Balaton partján nem lehet a tóból kifogott halat kapni. A cikk megjegyzi: a tiltás előtti években is elvétve lehetett igazi balatoni halat kapni a tó partján.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek cáfolta, hogy a vendéglősök részéről jelentős igény mutatkozik a Balatonból kifogott zsákmányra. Példaként említette, hogy a társaság a Balaton vizének leeresztésekor a Sió-csatorna zsilipjénél kifogott halakat eladásra kínálta, de a felkínált mennyiségnek csak a töredékét tudta értékesíteni.

Tévhitnek nevezte azt is, hogy a balatoni halászat 2013-as betiltását megelőzően a tó partján nyaralók nagyrészt balatoni süllőt ettek. Adatai szerint a halászat utolsó évében 2,6 tonna süllőt fogtak a Balatonból, míg a tó partján elfogyasztott mennyiség 60-80 tonna körül alakult.

A vendéglőkben és árusítóhelyeken legfeljebb marketingfogásként szerepelt, hogy balatoni süllőt lehet kapni, a valóságban a süllők nagyon kis hányada származott a Balatonból

- jegyezte meg.

Balogh Tibor, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi balatoni halászat nem fenntartható módon folyt. Példaként hozta, hogy Csopakon a halászat éveiben, a Kerekedi-öbölnél évről évre történt haltelepítés, ám pár nappal a telepítés után a halászok már „lehúzták” hálóval az egész környező területet. Elmondása szerint az is előfordult, hogy a Hortobágyról hozott halakat telepítettek a tóba, majd pár nap múlva ezeket lehalászták, és az áruházakban balatoni halként árulták.

Balogh Tibor elmondta: 2013-at megelőzően évről évre csökkent a fogásmennyiség, a tendencia csak az elmúlt években fordult meg.

Korábban tenyérnyi méretű keszegeket tudtak csak fogni, de most már a tipikusan nagy, egy kiló fölötti dévérkeszegből is egyre több van

- tette hozzá.

Az elnök pozitív változásként értékelte, hogy a Balatonba telepített halakat jelenleg a tó vízgyűjtő területén található vizekben tenyésztik, így ezek

a halak voltaképpen már ivadékkoruktól kezdve balatoni vízben vannak.

Balogh Tibor kitért arra, hogy horgászathoz nem kell minden horgásznak kiváltania az engedélyt: aki csak ki szeretné próbálni ezt a rekreációs tevékenységet, annak elég turista állami horgászjegyet váltania, ami kevés adminisztrációt igényel.

Borítókép: Horgász a Balatonnál, a balatonmáriafürdői kikötő mólójánál 2019. július 21-én hajnalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában