mezőgazdaság

2020.05.09. 07:00

Eljött a permetezés időszaka Tolna megye két borvidékén

Fertőzés még nincs, de gyarapodnak a feltételei a lisztharmatnak, nem árt elkezdeni a szőlőpermetezést, figyelmeztetett a szakember. A gazdálkodók többsége a jövő hétre tervezi a védekezés első időpontját. Ha a május csapadékosabb lesz – ahogy az előrejelzésben ígérik – akkor a peronoszpóra elleni védekezéssel is számolni kell.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Tavaly mind a lisztharmat, mind a peronoszpóra feladta a leckét a gazdálkodóknak. Egy ilyen év után mit is tehetne mást egy szőlősgazda, mint hogy bízik abban, idén sokkal jobb lesz. Hogy így is legyen, megteszi a magáét, mégpedig átgondolt és jól időzített védekezéssel.

Németh Ferenc szekszárdi borász a jövő héten kezdi el a permetezést. Olyan készítményeket választott, melyek az áttelelő lisztharmat és peronoszpóra ellen is hatásosak. Az ültetvényt átnézve bizakodó. Fagyást nem tapasztalt, a hajtások szépek, az ikerrügyektől már most megszabadulnak, virágzás után pedig ismét fürtkorrekciót végeznek a szőlőben.

A szőlőhajtások hossza most meghaladja a harminc centit, a fejlettebb levelek átmérője pedig a tízet. Ebben az állapotban már a gyümölcs fogékony a betegségekre.

Idén az elsődleges fertőzés időjárási feltételei inkább a lisztharmatnak kedveznek, mondta dr. Gabi Géza, szekszárdi növényvédelmi szakmérnök.

A viszonylag kevés csapadék, a tizenhárom fokos átlagú napi középhőmérséklet, a száraz, napközben meleg idő ezt a betegséget segíti elő. Ugyanakkor rajzik a tarka szőlőmoly, jelen van a gubacsatka is a szőlőben, és azokon az ültetvényeken, ahol a terület fekvése miatt nem olyan ütemben nőttek a szőlőhajtások, mint ott ahol meleg, naposabb az idő, ott a moly és az atkafertőzés is jelentős.

Benkő Sándor bátaszéki szőlőtermelő elmondta, ő már vagy tíz éve nem permetezett akta ellen, mert a hajtások olyan gyorsan nőnek, hogy nincs sok értelme, hiszen kárt nem nagyon tud így okozni az atka.

Dr. Gabi Géza agrármérnök szerint a májusra ígért nagyobb mennyiségű eső „megágyazhat” a peronoszpórának is, hiszen a múlt szezon végén nagyon sok levélen ott volt ennek a betegségnek a jele. A levelek a talajra hullva nagyobb csapadékot követően fertőzést okozhatnak. Tudni kell, hogy a leveleken, hajtásokon hamarabb mutatkozik a betegség, míg a fürtökön a fertőzéstől számítva három hét a lappangási idő.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy jelenleg kedvezőnek látszanak a terméskilátások, nagyszámú a fürtkezdemény a vesszőkön.

A zöld munkát, hajtásválogatást már most meg kell kezdeni. Szintén májusban van az ideje a talaj gyomirtásának is. Ha az időpontot jól választjuk meg, egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs időszakra.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy évről évre drágulnak a növényvédő szerek, a bérmunka költsége is több, mint a múlt évben volt.

Ezeket a kiadásokat csak a magasabb szőlő- és bor­árak tudnák kompenzálni, de a legújabb hírek és elemzések szerint erre nem nagyon lehet idén számítani.

Sok eladatlan bor van még a pincészetekben, és ebben nagy szerepet játszik a koronavírus-járvány is, hiszen sok szaküzlet, italbolt közel két hónapig zárva volt.

Különböző árak

A szőlő növényvédelmét kétféle módon lehet megoldani. Az egyik, a hagyományos technológia, mely májustól augusztus végéig 11–12 permetezést jelent. A termelő megvásárolja a drága és engedélyezett készítményeket, és a megadott technológia alapján permetez. Ez a módszer nagy biztonságot ad. Hátránya, hogy nagyon drága. A másik módszer előrejelzésen alapul. Akár 16 napot is lehet várni két permetezés között, így egy szezont szerencsés esetben 7 kezeléssel le lehet tudni. A módszer hátránya, hogy a permetezés szaktanácsadás nélkül nem alkalmazható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!