ha kevesebb lesz a csapadék

2017.08.16. 06:22

Eltűnhet Magyarországról a tavaszi árpa

Az éghajlatváltozás legnagyobb vesztese a tavaszi árpa, ami idővel el is fog tűnni Magyarországról – írja a szerdai Népszava.

A csapadékeloszlás, a tenyészidőben egyre gyakoribb csapadékhiány nem kedvez ennek a kultúrának – mondta Raskó György agrárközgazdász, termelő. A 20-30 évvel ezelőtti 150-200 ezer hektár helyett már tavaly is csak 40-50 ezer hektáron vetették ezt a kalászost. Idén, aki ezzel foglalkozott, nagyot bukott vele.

Magyarország számára kifejezetten kedvező egyelőre az éghajlatváltozás. Ezt bizonyítja egyebek mellett az is, hogy az utóbbi években jobbnál jobb eredményeket ért el a gabonaágazat. Némileg ugyan felmelegedett az átlaghőmérséklet, de nem lett kevesebb csapadék, csak a megoszlása szélsőségesebb.

Az agrárközgazdász szerint a globális felmelegedéstől függetlenül is minden termelőnek meg kellene fontolnia, hol, melyik régióban mit termeszt, mire alkalmas a talaj, milyenek az időjárási viszonyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!