Foglalkoztatás

2019.08.06. 07:00

Enyhült a megyében a munkaerőhiány

A versenyszférában – a béremelések hatására – közel sincs olyan mértékű munkaerőhiány, mint néhány évvel ezelőtt – hangsúlyozta dr. Fischer Sándor, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. A statisztikai adatok is azt mutatják, az álláskeresők majdnem fele mindössze nyolc általánost végzett, így elsősorban ez a réteg van nehéz helyzetben.

Mácz Katalin

Forrás: Shutterstock

Fotó: SeventyFour

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hétezer álláskeresőt tartottak nyilván Tolna megyében a márciusi zárónapon, huszonegy százalékuk tartósan, azaz legalább egy éve nem tudott elhelyezkedni. Míg az összes álláskereső számát tekintve némi növekedés látható a tavalyi első negyedévvel való összehasonlításban, a tartósan munkanélküliek száma tizenhárom százalékkal csökkent. Utóbbi annak fényében jelentős eredmény, hogy az álláskeresők negyvenhat százaléka legfeljebb nyolc általánossal rendelkezik, így elsősorban a betanított munkásként tudnak elhelyezkedni. Ilyen ajánlatot – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatbázisa szerint – jelenleg leginkább az építőiparban és az agráriumban lehet találni. A szüret közeledtével különösen nagy szükség van a dolgos kezekre.

A szakmunkás álláskeresők aránya huszonhét százalék. A számukra kínált ajánlatok között találni bolti eladó, pultos, felszolgáló, kőműves, ács, épületasztalos, festő-mázoló és targoncavezető képesítést igénylőket. Az építőiparban a fizikai munkások átlagosan nettó 226 328 forintos, a kereskedelemben 180 328 forintos bérre számíthatnak. Dr. Fischer Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is megerősítette, a versenyszférában jelentős béremelés ment végbe, így sokkal kisebb a munkaerőhiány, mint egy-két évvel ezelőtt. Az építőipart szinte teljesen feltöltötték, a kereskedelemben és vendéglátásban még mutatkozik némi hiány, bár a meghirdetett állásajánlatok mögött inkább az húzódik meg, hogy a megyén belül keresnek jobb ajánlatot a szakképzett dolgozók, az elvándorlás már csekélyebb.

A legjobb helyzetben továbbra is a diplomások vannak, hiszen az álláskeresőknek mindössze 3,9 százalékát teszik ki, bár kifejezetten nekik szóló ajánlatot az aktuális kínálatban tegnap nem találtunk.

Március végén 1,4 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 5,9 százalékkal többet, mint az előző év azonos időpontjában. Tíz üres álláshelyre – az egy évvel korábbihoz hasonlóan – negyvenhét álláskereső jutott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!