mezőgazdaság

2018.06.15. 09:30

Erős a lisztharmatos fertőzés a szőlőkben

Mauthner Ilona, fotó: illusztráció

Szőlő permetezése

Sokat romlott a helyzet a szőlőkben a lisztharmat-fertőzések tekintetében. A korábban még csak szórványosan előforduló levél- és fürttünetek száma gyors ütemben megemelkedett, mondta dr. Gabi Géza agrármérnök. A gombabetegségnek a jelenlegi időjárás nagyon kedvez. Egyes fajtákban – mint a kékfrankos, a kékoportó, a kadarka – megjelentek a lisztharmat tünetei, de olyan erősséggel és tömegesen, amely meglepte a gyakorlott növényvédősöket is. A leveleken és a kötődés után lévő fürtökön is tömeges a tünetek megjelenése.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan – 10–12 naponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk. Ilyen időjárásban napok alatt változhat a helyzet, és a gyenge fertőzésekből jelentősebbek is kialakulhatnak igen rövid idő alatt. Most ne spóroljunk a készítményeken, mert ha befertőződik az ültetvényünk, akkor csak nehezen tudjuk majd a lisztharmatot kiirtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!