mezőgazdaság

2018.08.10. 14:00

Fejleszt az agrárium, a modernizációra koncentrál a cégek többsége

Az agrárvállalkozók kétharmada támogatások nélkül is fejlesztette gazdaságát az elmúlt évben, egyharmaduk pedig idén tovább növeli a beruházásokra fordított összeget.

TN

A kapacitásbővítés helyett inkább a modernizációra koncentrálhatnak a mezőgazdaságban: negyvenkét százalék tervezi, hogy elkezdi használni vagy tovább bővíti a már alkalmazott precíziós technológiai elemeket – derül ki a Budapest Bank felméréséből. A bank szakértői szerint ez részben választ adhat a mezőgazdaságot is érintő kihívásokra, amelyeket a foglalkoztatottság magas szintje jelent, ezen kívül lehetőséget teremt a magasan kvalifikált, fiatal munkaerő bevonzására is.

Az állattartóknál tavaly a megkérdezettek hatvanhét százaléka hajtott végre beruházást, ami a két évvel korábbihoz képest tizenhét százalékpontos emelkedés. A nagyobb, ötszázmillió forint feletti éves árbevétellel rendelkező gazdaságok kiemelkedően aktívak voltak: közülük közel kilencven százalék vágott bele valamilyen fejlesztésbe. Az átlagosnál ugyancsak magasabb, nyolcvan százalékos beruházási aktivitást mértek a vegyes gazdaságokban és az ötszáz állatnál többet tartó vállalkozásoknál.

A következő egy évben az agrárvállalkozások egyharmada növelné a beruházásokra fordított összeget. Az állattartóknál különösen intenzív esztendőre számíthatunk, náluk ugyanis minden második gazdaság tervez a tavalyinál nagyobb értékű fejlesztést.

A hatékonyság szempontjából biztató jel, hogy technológiai fejlesztést eddig soha nem látott arányban, hatvannégy százalékban terveznek a gazdálkodók, közel kétszer annyian, mint két évvel ezelőtt. A szektor termelékenysége szempontjából pedig különösen jó hír a legkorszerűbb megoldások terjedése. A megkérdezett vállalkozások hatvan százaléka saját bevallása szerint már jelenleg is használ valamilyen precíziós technológiai elemet, a következő évben pedig további hét százalék vág bele ilyen célú beruházásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!