mezőgazdaság

2019.05.17. 07:00

Ha engedi az idő, máris elkezdődhet a szőlő permetezése

Már permeteznék a szőlőt a gazdák, ha a gyakori esőzések miatt rá tudnának menni a földekre.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A meleg március majd április után az évszakhoz képest hűvös a május, ami gondot okoz a szőlő növekedésében is. Korán fakadt a szőlő, de elhúzódik a hajtások fejlődése, mondta dr. Fűzi István növényvédelmi szakmérnök. Lelassult a növény fejlődése és minél inkább kitolódik, annál nagyobb veszélyt jelent a növényre a lisztharmat, majd a peronoszpóra. Véleménye szerint gócokban fog jelentkezni a lisztharmat, a peronoszpóra első tünetei pedig június közepére várhatók.

Az előrejelzések szerint az egész május ilyen hektikus lesz, hűvös, csapadékos, majd egy-egy napra fülledt meleg idő várható. Dr. Fűzi István azt javasolta a szőlőtermelőknek, legkésőbb e hét végén, vagy a jövő hét elején kezdjék el a szőlő permetezését.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere úgy látja, az atkafertőzés egyelőre nem fegyegeti a szőlőt, de ki tudja mikor jelentkezik majd a lisztharmat. Ezért jobb megelőzni a bajt, így az első permetlével ez ellen is védekezni kell.

Mészáros Pál szekszárdi borász is várja már az alkalmas időt, amikor nem mossa le a drága vegyszert az eső, nyugodtan lehet permetezni.

A csapadék egyrészt jól jött, másrészt hátráltatja a munkákat, mondta Csapó Mihály bátaszéki szőlőtermelő. Mivel drága a vegyszer, így a gazdálkodó nem kockáztat azzal, hogy nekiáll permetezni, ha lóg az eső lába. Ha végre biztonságos az idő, akkor inkább erősebb és drágább felszívódó készítményeket használ.

A megye különböző pontján mindenhol meghaladta a hétvégén lehullott csapadék mennyisége a húsz millimétert, mondta dr. Vörös Géza növényvédelmi szakmérnök. A május eddig csapadékosabb és hűvösebb volt mint egy átlagos évben, ennek jó oldala, hogy a cserebogár rajzása megszűnőben van, a szőlőatkák és a molyok viszont most kezdenek terjeszkedni .

Drága a szőlő szakszerű művelése, és ma már kevés a rutinos szakember

Évről évre drágulnak a növényvédő szerek, a bérmunka költsége is több, mint a múlt évben volt, és embert is alig találni rá. A kiadásokat csak a magasabb szőlő- és borárak tudnák kompenzálni, de a termelők óvatosak az árak emelgetésével. A bor árát a legtöbb pincészet már két-három éve nem változtatta, hogy a biztos piacát ne veszélyeztesse. Általában évente, időjárástól függően nyolcszor-tizenegyszer kell permetezni. Egy permetezés hektáronként két-háromszázezer forintba kerül permetszerrel, gázolajjal együtt. Ehhez társul még a talaj kezelése, a tárcsázás, a fűnyírás, a szüretelés, a metszés, a zöldmunka költsége. Erre hektáronként közel egymillió forintot lehet számolni. Egy hektáron általában 80-100 mázsa jó minőségű szőlő terem, egy kiló szőlőből pedig hét deciliter bor lesz. Ki lehet számolni mekkora üzlet a szőlőművelés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!