mezőgazdaság

2019.09.25. 15:15

Halad a szüret, jók a mustfokok

Mauthner Ilona

2019.09.18 Bátaszék, Bátaszéken szüretel a Mauthner Pincészet. Géppel szedik a szőlőt és kézzel a csemegeszőlőt. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A korai szőlőket a legtöbb gazdálkodó már leszedte a megye borvidékein. A termelők beszámolói szerint a mért 17-es mustfok a korai fajtáknál már elfogadható.

A szekszárdi borvidéken az alapfajtaként említhető kékfrankos szürete is megkezdődött. A feldolgozók szerint eddig 18-20-as mustfokkal jöttek be a tételek. A mennyiség megfelelő, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi növényvédő szakmérnök. A szőlő egészséges, ahol időben végezték el a permetezést, ott a leszüretelt termésben nem találni rothadó szemeket. Töppedt szemek viszont előfordulnak.

Ugyanakkor, ahogy haladunk előre a szürettel, a tapasztalat az, hogy mégsincs akkora termés, mint amire számítottak a gazdák, nagyon sok ültetvényen ugyanis alig van mit szüretelni, elvitte a szőlő egy részét a peronoszpóra.

A szüret jelenlegi állása: pinot noir: rozénak már leszedve, 17-18-as volt a mustfok, a kadarka hetven százalékát rozénak már leszedték, a mustfok 19-es volt, a kékoportót már leszedték a gazdák, 18-20-as mustfokkal. A kékfrankos húsz százaléka már tartályokban van, 19-20-as cukorfokkal. Szüretre vár a merlot, a cabernet és a rizlingfélék.

A későbbi fajták esetében, vagy ahol mindenképpen rajta szeretnék még hagyni a tőkéken a már érett szőlőt, ott még javasolható botritisz elleni készítmény használata, mondta dr. Gabi Géza. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon a rothadási folyamatokat.

A minőség kialakítására a megfelelő szüreti időpont kedvező megválasztásával tehetünk a legtöbbet. A lombozaton sok helyen jelentősen felszaporodott a lisztharmat. A szüret után elvégzett kénes, lemosásszerű permetezéssel sokat tehetünk a jövő évi fertőzés mérséklése érdekében az ültetvényünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!