gazdaság

2020.02.18. 13:00

Húsvétig még tovább változhat a tojás ára

Mauthner Ilona

Forrás: MW

A piacokon, üzletekben az ember azt tapasztalja, jóval drágább a tojás, mint tavaly ilyenkor volt. Egy nagyobb méretű – falusi tojás forma – darab ára eléri az ötven forintot is. A szakemberek szerint húsvéthoz közeledve lesz ez még drágább is.

A szakemberek és az agrarszektor.hu információja szerint a háttérben többek között az áll, hogy a 2016/2017. évi madárinfluenza-járvány után most került vissza minden a régi kerékvágásba, plusz történt néhány rendkívüli esemény is, ami mind az áremelkedés irányába mutat. A fogyasztókat vigasztalhatja, hogy a nyár közepéig – egy húsvéti kiugrást leszámítva – jellemzően esik a tojás szezonális ára.

Az euró-elszámolású országokban kisebb az áremelkedés mértéke, mint nálunk, a tojástermelők szerint ennek az az oka, hogy a vitaminoktól kezdve a szóján át a tartástechnológiáig egy sor terméket importból fedeznek, és ez a magas euró miatt többe kerül, mint egy éve.

A magyar árak még így is harminc százalékkal maradnak el az olasz vagy osztrák tojásárak mögött, amiben már nemcsak a bérkülönbség, de a tartástechnológia is szerepet játszik. Nyugaton a szabadtartásos termelés a jellemző, amit az osztrákok még egy GMO-mentes takarmányozással is megfejelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!