jégkármérséklő-rendszer

2020.04.15. 07:00

Idén már április közepén elkezdődik a jégeső figyelése

Április 15-ével megkezdődik az országos jégkármérséklő-rendszer védekezési időszaka. A rendszer előkészítését és üzemeltetését – a járvány miatti – szigorú munkavégzési folyamatok és előírások szerint végzik a generátorkezelők és a Tolna megyei telephelyeken dolgozók.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium által üzemeltetett jégkármérséklő-rendszer védekezési időszaka idén is április 15-ével indul. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 218 automata és 768 manuális – talajgenerátor kitelepítése és felkészítése már február elején megkezdődött. Ezzel párhuzamosan a rendszer működésének és a működést segítő alkalmazás tesztelése zajlott.

Tolna-Baranya és Somogy megyéket az országos jégkármérséklő rendszerhez tartozó Nefela Egyesülés felügyeli. Ebben a körzetben közel kétszáz generátor működik, ebből 176 manuális, vagyis ember által irányított. Minden generátornak van „gazdája”, vagyis elvállalta egy-egy ember, hogy amikor megkapja a riasztást mobiltelefonon keresztül az Országos Meteorológiai Szolgálattól, akkor a lehető legrövidebb időn belül elindítja az ezüst-jodid párologtatását a generátorokon keresztül. Ennek segítségével mérsékelhető ugyanis a jégszemek nagysága.

Mivel a NAK valamennyi egységénél rendkívüli munkavégzési rendet és új munkavégzési szabályokat vezetett be a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, a megváltozott előírások alapján a jégkármérséklő-rendszer üzemeltetését végző iroda egyedi munkavégzési folyamatokat vezetett be már az előkészületek alatt is. A regionális telephelyeken és az egyes generátorpontokon is szigorú, az emberi kontaktusok minimalizálását, illetve a fertőtlenítőszerek, a szájmaszkok és a gumikesztyűk használatát, továbbá a napi többszöri fertőtlenítést előíró szabályok szerint végezhető a munka. Az idei védekezési szezon szeptember 30-ig tart.

Tavaly sok volt a zivatar és a vihar

A Nefela kezelésében több mint negyedszázada működik eredményesen jégkármérséklő rendszer. Ennek a tapasztalatait használták fel a kormányzati és szakmaközi szervezetek, hogy megvalósuljon a teljes, országos lefedettséget biztosító rendszer.

A védekezés ellenére az ország néhány pontján tavaly is hullott jégeső, ez alól Tolna megye sem volt kivétel. A jégkármérséklő rendszert üzemeltetők többször is hangsúlyozták, jelenleg nincs olyan technológia, amellyel ez az időjárási jelenség teljes mértékben kiküszöbölhető.

Az adatok szerint a tavalyi tavasz vége és nyár eleje az elmúlt harminc év legzivatarosabb időszaka volt. A villámlások száma májustól szeptemberig a tavalyelőtti, extrém évhez képest is négy százalékkal nőtt, és átlépte a 2,9 milliót. Ez majdnem kétszerese volt az elmúlt négy év átlagának. Ennek meteorológiai magyarázata, hogy a frontok ugyan távol maradtak hazánk térségétől, de jelentősen nőtt a száma a lokálisan, rövid idő alatt kialakuló zivataroknak.

Borítóképünkön: Tavaly nagyon sok volt megyénkben a helyben kialakult viharok száma. Fotónk az egyik ilyen alkalommal készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!