MIPIM

2019.03.13. 20:55

Jelentős a nemzetközi befektetői igény a hazai lehetőségek iránt

Sikerrel mutatkoztak be a magyar ingatlanfejlesztések az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai vásáron, a Cannes-i MIPIM-en, jelentős a nemzetközi befektetői igény a magyarországi lehetőségek iránt – közölte Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) szerdán.

A közlemény szerint a kiállításnak és a jelentős számú potenciális befektetőnek köszönhetően idén is számos új beruházás előkészítése indult meg, amelyek alátámasztják a 2019-re prognosztizált 1,5 milliárd euró körüli befektetés elérését az ingatlanfejlesztési piacon. Az ország biztonságos, magas hozamokat és jelentős növekedési potenciállal bíró piacot jelent a nemzetközi cégeknek is, amit a Cannes-ban bemutatott, több mint 4 milliárd eurós magyar fejlesztés – köztük a Liget Budapest Projekt – bizonyított – írták.

A március 12-15. között, idén 30. alkalommal megrendezett Cannes-i kiállításon a világ több mint száz országából 25 ezer vezető szakember és befektető vett részt. A magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési irányok és lehetőségek ismertetésére, valamint Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged és Zalaegerszeg beruházásainak népszerűsítésére dedikált standot közösen alakította ki a fővárosi önkormányzat, a HIPA és az IFK.

A magyar stand a Liget Budapest Projekt terepasztalával a kiállításon
Fotó: Philippe Farjon / PHOTOSVASION

A nagy ingatlanfejlesztők – az Atenor, a Futureal-csoport, a Gránit Pólus Csoport, a GTC Magyarország, a HB Reavis, a Horizon Development, a WING – városarculatot alakító, 2020-ban átadandó fejlesztéseikkel szerepeltek a kiállításon.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese azt hangsúlyozta, hogy

„a kultúrába és az örökségvédelmi projektekbe fektetett támogatásoknak köszönhetően Budapest a kontinens egyik legerősebb turisztikai brandjével büszkélkedhet”.

Hozzátette, hogy a főváros 20-30 évvel későbbi arculatát a mostani fejlesztési terveknek kell megalapozniuk. Nagy lehetőség a fővárosnak és a befektetőknek is, hogy elhanyagolt, részben korábbi ipari létesítményekből álló területek, városrészek újulhatnak meg. A fejlesztések iránt nemcsak a magyarországi, hanem a nemzetközi befektetők körében is jelentős az érdeklődés, amelyet a MIPIM tapasztalatai is bizonyítottak – fejtette ki a főpolgármester-helyettes a közlemény szerint.

Érdeklődők a magyar standnál

A magas befektetői aktivitást a HIPA eredményei is alátámasztják.

Tavaly minden eddiginél több, 98 projekt érkezett az országba, amelyek rekord nagyságú – a következő években több mint 4,311 milliárd euró – tőkebefektetést jelentenek.

Ezek 23 százalékkal haladják meg az előző évit, és több mint 17 ezer új munkahelyet teremtenek. A gyártási projektek után már a tudásközpontú, magas hozzáadott értékű befektetések helyszínéül is egyre több befektető választ vidéki városokat. Ezek a főként mérnöki és BSC projektek még inkább felhelyezik a nemzetközi térképre az úgynevezett TIER-2-es városokat, mint Debrecen, Szeged, Miskolc, valamint a jövőt-álló autóipari fejlesztések szempontjából kiemelkedő Zalaegerszeg.

A Liget Budapest standja a magyar standon belül

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy óriási volt az érdeklődés a Liget Budapest Projekt iránt, sokan érdeklődtek a Városliget vonzáskörzetében befektetési lehetőségek iránt. A vezérigazgató szerint

Európa legnagyobb kulturális beruházása releváns mennyiségű működő magán tőkebefektetést indukál a környéken.

Hozzátette: a magyar standon annak a szinergiának az eredményét mutatták be, amely a Városliget fejlesztésével a közberuházások és az ingatlanfejlesztői magánpiac között az elmúlt években kialakult.

Takács Ernő, az IFK elnöke szerint a rekordértékű, 4 milliárd eurót is meghaladó összértékű, jövőt álló projekteket tartalmazó attraktív portfólió bemutatása Magyarország erősödő pozícióját jelzi, ahogy az is, hogy nemcsak Budapest, hanem a vidéki nagyvárosok fejlesztési projektjei is megértek a nagy nemzetközi beruházók figyelmére.

Hozzátette, 2018-ban már a harmadik évben haladta meg a 1,5 milliárd eurót a befektetések értéke, így az elmúlt három évben összértékük megközelítette a 6 milliárd eurót. A CBRE, a világ legnagyobb ingatlan-tanácsadója szerint az idei befektetések is elérhetik a 1,5 milliárd eurót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában