lecsószezon

2019.09.02. 07:00

Jó áron lehet venni a paprikát, paradicsomot

Végre itt van az igazi lecsószezon, a paprika kilójáért 250 forintot kértek múlt héten a szekszárdi piacon, de az árusok azt mondták, a többi piacon is hasonló az ár. A paradicsom kilójáért háromszáz forintot kértek. Vitték is kilószám.

Mauthner Ilona

20190828 Szekszárd , Piaci körkép Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az eladók szerint ennél olcsóbb biztosan nem lesz sem a paprika, sem a paradicsom. A pár héttel ezelőtti hat-nyolcszáz forintos paradicsomárhoz képest a háromszáz forint nagyon barátságosnak tűnik.

Megjelent a savanyúságnak való almapaprika is, ennek kilójáért három-négyszáz forintot kértek, mennyiségtől függően. Aki az öt-tízkilós zsákos kiszerelést választotta, annak olcsóbban adták.

Horváth Péterné szekszárdi nyugdíjas egyszerre öt kiló paradicsomot, tíz kiló lecsópaprikának valót, és egy tíz kilós zsák almapaprikát vásárolt tegnap a piacon. Biciklivel jött, így alaposan felpakolta a járgányt. Mint mondta, ilyenkor otthon magára zárja a konyhaajtót és készíti a télire való finomságokat. Lecsót, csalamádét, savanyú paprikát, jut belőlük a két felnőtt gyermekének és azok családjának is. Nincs finomabb annál, mint egy kanál lecsóval megbolondítani akár egy pörköltet is.

Gyümölcsből is volt kínálat bőven: almát, szőlőt, szilvát, őszibarackot is vásárolhattak az érdeklődők. Az árusok még dinnyét is kínáltak szép számmal, a termelők szerint még egy hétig lesz belőle.

Ecetes almapaprika egyszerűen

Itt az ideje, hogy elkezdjük elrakosgatni a nyár ízeit télire. A következő receptet egyik olvasónk küldte el, mint mondta, a paprikák mindig gyönyörű hófehérek és ropogósak maradnak. A mennyiség egy 5 literes üveghez van megadva, de kisebb üvegben is el lehet rakni, a felbontás után könnyebb a hűtőben is tárolni. Hozzávalók: 2 kiló paprika, egész fekete bors, mustármag, koriandermag, babérlevél. A felöntőlé: 2 liter víz, 8 deka só, 4 deci 10 százalékos ecet, 25–30 deka cukor, 1 kávéskanál borkénpor. A felöntőlevet nem kell melegíteni, csak jól elkeverni. Ráöntjük a paprikákra, lefedjük celofánnal az üveget, 3–4 hét múlva fogyasztható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!