Minden zöldség kapható

2018.08.25. 07:00

Már a piacon az ősz hírnökei

Szezonja van a paprikának, a paradicsomnak. Egy átlagos családban aligha múlik el úgy egy hét, hogy ne kerülne az asztalra a lecsó. A piacokon, a boltokban olcsón lehet most hozzájutni az alapanyagokhoz, aki pedig előrelátó, az a spájzát, hűtőládáját is feltölti.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A lecsó nemcsak friss hozzávalókból, hanem üvegben eltett hozzávalókból is kiváló. A szekszárdi piacon pénteken délelőtt a lecsópaprika kilóját kétszázhúsz forintért lehetett megvásárolni, a befőző paradicsom kilónként százhatvan forintba került Kovács Nikolettéknél. Megtudtuk tőle, hogy nagyon keresik a karalábét, a zellert, a kis uborkát és az almapaprikát is. A kápia paprika, ami gyönyörű halmokban piroslott a standjukon, most négyszázötven forintba került, máskor nyolcszázötven forintért kínálják. A kereskedő elmondta, van, aki tíz kilót is vásárol belőle, hiszen Erős Pistát és édes törött paprikát is készítenek belőle. Természetesen paprikából és paradicsomból van drágább is a piacon. A termelők öt-tíz kilós zsákokban kínálják a savanyításra szánt cseresznye- és almapaprikát, apróhagymát, uborkát.

Már egy ideje szőlőt is kapni a piacon, ennek ára igen széles skálán mozog. Függ attól, hogy maga a termelő vagy kereskedő árulja, és természetesen a házi kertben termett illatos, de apróbb szemekből álló fürtök kilójáért kevesebbet kell fizetni, mint a külföldről behozott szőlőért.

Az utóbbi időben mindenhol emelkedett a zöldségek, a fehérrépa, sárgarépa ára, egyes esetekben akár duplájára is. A kereskedők szerint ez az elmúlt másfél hónap meleg és száraz időjárásával magyarázható, hiszen a folyamatos öntözés megemelte az előállítás költségeit. Idén nyáron nem volt olcsó a gyümölcs sem, hiszen például cseresznyéből, barackból, sárgabarackból is kevesebb termett. Megjelentek viszont az ősz hírnökei a piacon, így például a sütőtök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!