Járvány

2020.03.18. 15:40

Maradandó változást hoznak a kiskereskedelemben a járványügyi korlátozások

Az átalakulás nyertese az online-kereskedelem lesz.

Tartós változást hoz az emberek bevásárlási szokásaiban a koronavírus-járvány. Az átalakulás nyertese az online-kereskedelem lesz, számos belvárosi szaküzlet és bevásárlóközpont pedig kénytelen lesz beszüntetni működését.

Amint azt Hudetz, a kölni IFH (Institut für Handelsforschung) gazdaságkutató intézet igazgatója és Gerrit Heinemann, a Niederrhein főiskola internetes kereskedelmi szakértője a dpa hírügynökségnek elmondta: a járvány erőteljes hátszelet adott ugyan az online kereskedelemnek, a vásárlók általános elbizonytalanodása azonban az internetes kereskedelemben is tetten érhető. Mindazonáltal ha valamit manapság be kell szerezni, akkor a többség első gondolata már az internet.

„Bizton állíthatjuk, hogy az online kereskedelem hosszú távon profitálni fog a mostani válsághelyzetből. Akkor is többet fognak az interneten vásárolni az emberek mint a krízis előtt, amikor már a Koronavírus mint téma réges-rég a múlté lett” – fogalmazott Hudetz.

A fordulat vesztesei szerinte elsősorban az internetes értékesítési portállal nem rendelkező belvárosi kis üzletek lesznek. „Akinek a kínálata mostanra még nem érhető el az interneten, az egy működőképes értékesítési csatornától fosztotta meg magát és ezt a lemaradást már aligha fogja tudni behozni” – fogalmazott.

Mindazonáltal a koronavírus-járvány egyáltalán nem jelenti a kisboltok végét, mindössze egyfajta katalizátorként felgyorsítja azoknak a felszámolódását, amelyek még használják az internetes értékesítést forgalmuk egyik támaszaként – tette hozzá Gerrit Heinemann.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!