Híd kelet és nyugat között

2018.09.21. 22:04

Matolcsy György: hazánk mára megtalálta helyét a világban

Kilenc szellemi műhely működik majd a „bölcs várban”, a tudás házában, az épületben egyebek mellett három doktori program, köztük a Széchenyi Egyetem angol nyelvű doktori iskolája, két alapítvány, könyvkiadó és érmekiállítás is helyet kapott – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke pénteken azon a rendezvényen, amelyen átadták az egykori budai Óvárosháza felújított épületét a budai Várban.

Budapest, 2018. szeptember 21. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a „bölcs vár”, a Tudás Háza, az egykori budai óvárosháza felújított épülete átadóünnepségén 2018. szeptember 21-én. Az épületben egyebek mellett három doktori program, köztük a Széchenyi Egyetem angol nyelvû doktori iskolája, két alapítvány, könyvkiadó és érmekiállítás is helyet kapott. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

A jegybank elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: „jelképes téren, jelképes helyen, jelképes időben” adták át a korábban már majdnem teljesen lerombolt épületet. Az épület is azt jelképezi, hogy Magyarország 2010 után megtalálta helyét a világban, Kelet és Nyugat között jelképes hídfőállást teremtett – mutatott rá Matolcsy György.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: korunkban kulcskérdés az innováció, a másként, megújulva gondolkodás képessége, lehetősége. „Ezzel fontos élnünk, ha azt szeretnénk, hogy Magyarország és Budapest Európa innovációs központja legyen” – mondta a miniszter.

Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: már most a negyedik ipari forradalom korát éljük, ennek megértéséhez és elfogadásához a társadalom innovációra való képességét is erősíteni kell. El kell fogadtatni, hogy

a mesterséges intelligencia már a közeljövőben a mindennapok része lesz, könnyen elképzelhető, hogy robotok lesznek a „munkatársaink”. Nem kell félni a robotoktól, a gépek irányításához mindig szükség lesz az emberekre

- mondta a miniszter, aki szerint annak ellenére, hogy kis ország Magyarország, büszkék lehetünk az innovációban már eddig elért eredményeinkre. A további fejlődés érdekében a kormány határozott célja, hogy 2020-ra a GDP 1,8 százalékára növeli a kutatásra és fejlesztésre, illetve az innovációra fordítható összegek nagyságát – jelezte a tárcavezető.

A Pallas Athéné Alapítványok értékteremtő munkájának köszönhetően 2014-ben kezdődtek el az egykori budai Óvárosháza régészeti és műemléki kutatásai. A teljes körű felújítás eredményeként az Óvárosháza történelmi jelentőségéhez méltó, ugyanakkor a 21. század kihívásainak megfelelő épületként született újjá.

A csaknem 800 éves múltra visszatekintő épület rekonstrukciójának és műemléki helyreállításának költsége mintegy 4 milliárd forint volt. Az épület a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány tulajdona – közölte az Optima Befektetési Zrt. az MTI-vel.

Borítókép: Matolcsy György beszédet mond az átadóünnepségen

MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában