új technológia

2019.02.23. 11:30

Megkímélik a gazdát a robotok a földeken

Elképesztő ütemben fejlődik a mezőgazdaságban is használatos informatika. Ma már egy valamit magára adó gazdálkodó a vetést, a vegyszerezést, a műtrágyaszórást is mind számítógéppel vezérelt módon végzi. Nem csak pénzt spórol ezzel a módszerrel, de a környezetet sem szennyezi a fölöslegesen kiszórt vegyszerekkel.

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Az uniós csatlakozás óta a szántóföldi növénytermesztés a leginkább jövedelmező ágazat a mezőgazdaságon belül, ebből kifolyólag ezen a területen terjedtek el leginkább a legmodernebb technológiák.

Úgy öt évvel ezelőtt láttam egy filmet az egyik mezőgazdasági kiállításon – mondta egy bátaszéki gazdálkodó. Öt traktor haladt pár méter távolságra egymás mellett, egy hatalmas területen szántottak. Az érdekesség az volt, hogy az egyikben ült csak ember, a többit is ő irányította digitális adatátvitellel. Akkor a látottak elképesztőnek és hihetetlennek tűntek. Eltelt pár év és ma már egy karnyújtásnyira van tőlünk mindez.

Hauszknecht Ferenc és fia, Rolf Alsónána és Várdomb határában gazdálkodik jelentős mezőgazdasági területen. Kiváló erőgépeik vannak és nem sajnálták a pénzt a digitális fejlesztésre sem.

– A traktorokban úgynevezett robotkormány van – mondta Hauszknecht Ferenc –, GPS vezérléssel végezzük a vetést, a műtrágyaszórást és a talajmunkákat is. De ha a részletekre kíváncsi, hogy hogyan működik mindez, akkor kérdezze a fiamat, Rolfot, mert ő jobban ért ehhez.

Rengeteg a megtakarítás a digitális eszközök alkalmazásával, magyarázta Rolf.

Fotó: Makovics Kornél

A tábla végén beírja a gazda, hány centire szeretne az előző nyomvonalhoz igazodni és a digitális jelet alkalmazza a traktor. A gazdálkodó ugyan ott ül a gépben, de csak a tábla végén van dolga, a fordulóknál. Rolf elmondta, autodidakta módon tanulta meg a műszerek kezelését, igaz, hobbi-szinten huszonhat éve foglalkozik informatikával.

A műtrágyaszórás előtt például otthon megtervezik, hogy a tábla melyik részébe, mennyit kell kiszórni. Ez nyilván a talajvizsgálat eredményétől is függ. A kész adatokat egy pendrive-ra tölti rá és azt csatlakoztatja a komputerre, amikor elkezdik a műtrágyázást. Ugyanez a menet a vegyszerezéseknél, a gyomirtásnál, a permetezéseknél is.

A legújabb a NDVI szenzor (vegetációs index), amit a traktor tetejére helyeznek és ez képes a növényállomány fejlettségi szintjét érzékelni és maga hoz döntés arról, hogy mennyi vegyszert, műtrágyát juttasson ki. A Hauszknecht családnak ebből a kézi változat van, amit a műholdról letöltött friss NDVI térképek ellenőrző mérésére használnak.

A robotkormány nem olcsó. Amelyik pár centis pontossággal irányítja a traktort, annak az ára áfa nélkül közel hárommillió forint. Az, amelyik 30 centis eltéréssel dolgozik, az már 1,8 millió forintért megvásárolható.

A készülő Digitális Agrárstratégia alapja, hogy a mezőgazdasági termelők a mindennapi munkájuk során mind szélesebb körben használni és hasznosítani is tudják az új technológiákat, és az ezekhez kapcsolódó tudást, mondta pár napja Feldmann Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár egy rendezvényen. Éppen ezért a képzés és a tudásátadás a következő évek központi kérdése lesz.

Olcsóbb, gazdaságosabb, hasznosabb

Az informatikai technológia fejlődése következtében jelentős változások történtek a mezőgazdaságban is, melyek egyik folyománya a precíziós gazdálkodás. Hazánkban még gyerekcipőben jár az új technológiák alkalmazása, pedig a lehetőségek adottak. Hazánkban is elterjedt a GPS sorvezetők és az automata kormányzás kombinációja, aminek lényege, hogy a traktor minél egyenesebben menjen, ezzel gázolajat takarítva meg. Kevesebben használják az úgynevezett hozamtérképeket, amiken látszanak a különböző minőségű talajfoltok, illetve azok a területek, ahol nem érdemes vetőmagot, műtrágyát felhasználni. Pedig ennek köszönhetően csak oda kerülne trágya, ahol valóban érdemes trágyázni, és a jó minőségű talajfoltokba több, a rosszabbakba pedig kevesebb vetőmag juthatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!