Ciklusfelismerés

2019.09.12. 15:01

Mérőpadot felismerő szoftvert találtak egy újabb VW-motorban

A Volkswagen konszern Euro 6 normának megfelelő új dízelmotorjairól van szó. Ez nem más, mint a dízelbotrányban érintett motortípus, az EA189 továbbfejlesztett változata: az EA288-as modell.

A Volkswagen konszern új dízelmotorainak vezérlőszoftvere nem rendelkezik az emissziós értékeket manipuláló funkcióval – erősítette meg a német dpa hírügynökségnek a konszern szóvivője az SWR rádiócsatorna beszámolójára reagálva.

Az SWR (Südwestrundfunk) jelentése szerint a Volkswagen konszern Euro 6 normának megfelelő új dízelmotorjaiba a felhasználási módot felismerő szoftverfunkció (Zykluserkennung) van beépítve. Az SWR állítása szerint konkrétan a dízelbotrányban érintett motortípus, az EA189 továbbfejlesztett változatáról, az EA288-as modellről van szó.

Az SWR beszámolójában a Volkswagen 2015-ös keltezésű, az EA288-as motorok ciklusfelismerő funkciójának működését részletesen leíró belső dokumentumaira hivatkozott.

A Volkswagen szóvivője már az SWR kérdésére is cáfolta a felvetést. Közölte: az EA288-as dízelmotorral rendelkező autók motorvezérlésében nincs az emissziós értékeket manipuláló ciklusfelismerő szoftver funkció.

A Volkswagen szóvivője a dpa hírügynökség megkeresésére kiemelte, hogy a motorok felhasználási módját szoftveresen felismerni és a működési paramétereit ennek alapján beállítani egyáltalán nem tilos.

Ugyanígy meg lehet állapítani szoftveresen azt is, ha a jármű mérőpadon tartózkodik, ennek alapján azonban nem szabad az emissziós értékeket módosítani. Hangsúlyozta: nincs is arra bizonyíték, hogy ilyesmire sor került volna.

Már a Volkswagen dízelbotrányának 2015-ös kirobbanásakor felmerült a gyanú, hogy a botrányban érintett EA189-es motor továbbfejlesztett változata, az EA288 is rendelkezhet az emissziós értékeket manipuláló funkcióval.

A Volkswagen már akkor „alapos vizsgálatnak” vetette alá a motortípus mindkét változatát, az Euro 5 és Euro 6 normát teljesítő modelleket és megállapította, hogy egyik sem rendelkezik illegális funkcióval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!