Tudomány és csapatmunka

2018.07.06. 18:57

Nagy német kutatóintézetek jöhetnek Magyarországra

A lehetséges együttműködési területek között van a lézerfizika és alkalmazásai például a rák- és a gyógyszerkutatásban, a telekommunikáció, a járműkutatás és a szoftverbiztonság is.

FILE - Molecular biologist Frank Buchholz (l), group leader at the Max Planck Institute for Molecular Cell Biology and Genetics (MPI-CBG) and Professor for Medical System Biology at the University Clinic in Dresden, and Virologist Joachim Hauber, head of the department cell biology and virology at the Heinrich Pette Institute for Experimental Virology and Immunology (HPI) in Hamburg, working together at the University of Dresden, Germany, 9 December 2013. Photo: Arno Burgi/dpa

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter befektetőkkel tárgyalt Münchenben. A miniszter az MTI-nek telefonon elmondta: megbeszélést folytatott a Max Planck Institut lézerfizikai kutatóintézetében, ahol több együttműködési lehetőség is szóba került a német intézet és magyar egyetemek, kutatók között.

A miniszter felidézte: Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki találkozójuk után hangsúlyozták, hogy Németország és Magyarország a jövőben intenzívebben működik majd együtt a kutatás, az innováció és a technológia fejlesztésének területén.

A tárca, illetve a kormány célja, hogy nagy német kutatóintézetek megjelenjenek Magyarországon, és itt folytassanak tevékenységet a magyar állam támogatásával, együttműködve azokkal a magyar szereplőkkel, amelyek ugyanazon a területen dolgoznak – emelte ki Palkovics László. Hozzátette: elkezdődtek az erről szóló tárgyalások, amelyeket a következő időszakban szeretnének felgyorsítani.

A miniszter a lehetséges együttműködési területek között említette egyebek között a lézerfizikát és alkalmazásait például a rákkutatásban, a gyógyszerkutatásban, illetve az iparban, a járműkutatásokat, telekommunikációt és a szoftverbiztonságot.

Palkovics László jelezte azt is: hogy a magyar cégek, intézmények, egyetemek hatékonyabban tudjanak részt venni a 2021-27-es uniós időszak innovációs kiírásain, megkezdik a német intézményekkel az együttműködést, ami segíti a későbbi közös pályázatokat a brüsszeli alapokra.

Borítókép: a Max Planck Institut Molekuláris- és sejtbiológiai Intézetének munkatársai.

Forrás: AFP / Arno Burgi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában