földvásárlási program

2020.02.25. 10:37

Ösztönöznék az osztatlan közös földtulajdon felszámolását

A most meghirdetett földvásárlási program fő célja az osztatlan közös földtulajdonok számának csökkentése – mondta Nagy János, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A helyettes államtitkár az M1 csatornán közölte: a márciusban induló programban összesen 13 ezer darab, három hektár alatti ingatlan állami tulajdonrészét hirdetik meg eladásra, főként olyanokat, amelyek osztatlan közös tulajdonban vannak. Az ingatlanok átlagos mérete 0,8 hektár. A jövő héten 6540 darab, mintegy 5 ezer hektárnyi ingatlant hirdetnek meg.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy

az osztatlan közös tulajdon megszűntetése régi adósság, ami ma Magyarországon 2,4 millió hektár termőföldet érint.

Miközben mintegy 100 ezer regisztrált földműves van az országban, addig az osztatlan közös földtulajdonnal rendelkezők száma 3-3,5 millió.

Az ilyen állami földvagyon értékesítésén túl

más intézkedéseken is dolgoznak az Agrárminisztériumban, amelyek segíthetik elsősorban a földet művelőknek, hogy egyszemélyes tulajdonosaivá válhassanak a földeknek

- mondta a helyettes államtitkár.

Ezek között említette olyan, akár már az idén megszülető jogszabályok megalkotását, amelyek

lehetővé teszik az akár az 1800-as évekből származó földhivatali bejegyzések alapján jegyzett, de fel nem lelhető tulajdonosok törlését,

illetve egyfajta kötelező megváltás intézményét, amelyben a közös tulajdon felszámolása pénzbeli megváltással történne.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában