mindenki jól jár vele

2019.07.29. 21:57

Slágertermékké vált a befektetések terén a magyar állampapír plusz

Ha hét alatt több mint 1200 milliárd forint értékben vásároltak belőle a magyarok.

A MÁP+ (a magyar állampapír plusz) első hat heti, 1235 milliárd forint értékű jegyzése alapján a legkeresettebb lakossági állampapírrá vált, a jegybanki szakértők becslése szerint a vásárlások mintegy fele az állam számára új forrást jelentett – olvasható abban a tanulmányban, amelyet a Magyar Nemzeti Bank munkatársai hétfőn tettek közzé a jegybank honlapján.

A megújult állampapír-stratégia a belföldi finanszírozás erősítésén keresztül mérsékli a külső forrásokra épülő finanszírozás kockázatait

– hívták fel a figyelmet.

Az 5 éves futamidejű, sávos, fix kamatozású MÁP+ papírból június első hetében 529 milliárd forintot jegyeztek, amely az eddig tapasztalt legmagasabb egyhetes forgalom a piacon, július közepéig az új konstrukció a harmadik legnagyobb állománnyal rendelkező lakossági állampapírrá vált. Előretekintve az 5 éves lejáratú MÁP+ konstrukció a lakossági állampapírpiac egyik piacvezető termékévé válhat, amely kedvező az államadósság lejárati szerkezetének és az ország külső sérülékenységének szempontjából – írták.

Az értékesítés tapasztalatai alapján az induláskor a lakosságra a meglévő megtakarításainak átcsoportosítása volt jellemző.

A lakosság állampapír-portfóliójának átrendeződése és a MÁP+ iránti kivárás legnagyobb mértékben az Egyéves Magyar Állampapírok (1MÁP) visszaváltásában és csak részleges megújításában tükröződött, emellett a 2MÁP esetében sem újítottak meg egy nagyobb lejáratot.

A jegybank munkatársai úgy vélik:

a jövőben a MÁP+ egyre inkább képes lehet az újonnan keletkező jövedelmeket is a megtakarítások felé terelni.

Kiemelték: a MÁP+ fogyasztási-megtakarítási döntésekre és az inflációra gyakorolt hatásának értékelését legkorábban az ősszel beérkező havi és negyedéves adatok elemzése után lehet elvégezni.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) korábbi közlése szerint a lakossági állampapírok állománya 2019. első fél évében több mint ötszázmilliárd forinttal, 8067,9 milliárd forintra emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában