Költséghatékonyság

2019.02.19. 16:24

Szennyvizet újrahasznosító gázkazánt fejleszt egy magyar cég

A Vara-FÉG Kft. 384 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatán a több mint 768 millió forint összköltségű kutatás-fejlesztési programhoz.

Vara Árpád, a Vara-FÉG Kft. tulajdonos-ügyvezetője közölte: a tavaly indult és idén év végéig megvalósuló k+f projekt célja olyan új kazántechnológiai megoldás kifejlesztése, amely nem használ többletenergiát a szennyvíz megtisztításakor.

Tájékoztatása szerint a rendszer minden típusú gázzal üzemeltethető. Az eszköz ülepítőből emeli be a szennyvizet, beporlasztja a generátorba és a folyamat végén tartályba gyűjti a tiszta vizet. A szennyvíziszapot leválasztják, kiszárítják, elgázosítják,egy erre a célra kifejlesztett, a kazán részét képező egységgel. A kiszárított szennyvíziszapot a későbbiekben granulált tüzelőanyagként használják fel – fejtette ki.

Közölte: a fejlesztés értéke, hogy kezeli a szennyvizet ott, ahol nem lehet kiépíteni szennyvízcsatornákat. A megoldással költséghatékony az épületek fűtése, ivó- és melegvízellátása.

A verpeléti és budapesti gyáregységben készülő rendszert a cég tervei szerint bel- és külföldön egyaránt értékesítik majd.

A cég jogelődje 1891-ben alakult meg Fegyver- és Gépgyár Részvénytársaság néven. A Vara-FÉG Kft. 796 millió forint árbevételt ért el legutóbbi lezárt gazdálkodási évében 2017-ben, adózott nyeresége 48,7 millió forint volt a nyilvános cégadatok szerint, 60 dolgozót foglalkoztat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában