megnyílt

2020.02.13. 16:50

Színes programokkal várják a 27. FeHoVa kiállítás látogatóit

Különleges trófeabemutatók, óriásakvárium és horgászsuli a gyerekeknek, kutyakiállítás, valamint preparátor verseny az idei találkozó középpontjában.

Ünnepélyesen megnyitotta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozóját, a 27. FeHoVát csütörtökön, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A politikus köszöntő beszédében kiemelte az észszerű és életszerű fegyvertörvény megalkotása érdekében tett intézkedéseket, a vadászati törvényt, valamint a jövőre Magyarországon megrendezésre kerülő vadászati világkiállítást.

A magyar fegyvertörvényről azt mondta, hogy az Európai Unió (EU) megtámadta azt, mert bizonyos kérdésekben egységes szabályozást akar. Ideológiájuk szerint szigorítani kell a fegyvertörvényt a terrorizmus veszélye miatt, egyebek között kötelezővé akarják tenni a fegyverek műszaki vizsgáztatását időről időre és a fegyvertartási engedélynek lejárati időt szabnának – mondta. Hozzátette: végezetül olyan szabályozási tervezetet sikerült összeállítani, amely nem érinti sem a vadászokat, sem a sportlövőket, sem a fegyvergyűjtőket, mégis eleget tesz az EU kívánalmainak.

A fegyvertartási engedély jogosultságának procedúráját nem az állampolgároknak kell végigcsinálni, hanem az állam a saját szervezetein és adatbázisán keresztül ellenőrzi a személyek fegyvertartásra való alkalmasságát – közölte.

A vadászati világkiállításról szólva Semjén Zsolt kijelentette, hogy az előző kormányüléseken megtárgyalták annak költségvetését, így a kormány biztosítja majd azt a forrást, amely a kiállítás grandiózus lebonyolításához szükséges. A rendezvény turisztikailag és nemzetgazdaságilag is értelmes befektetés – fűzte hozzá.

Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a magyar vadász- és horgásztradíciók mélyen gyökereznek a magyar kultúrában, ezek a hagyományok a természet iránti alázatból, valamint az ősök iránti tiszteletből születnek. A szaktárca szeretné, hogy a természet iránti tiszteletet és szeretetet mindenki elsajátítaná, ezért kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre, a megfelelő tájékoztatásra – tette hozzá.

Országos és nemzetközi szinten is a szemléletformálás fontos eseménye lesz a jövőre Budapesten és négy vidéki helyszínen megvalósuló „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás – mondta a miniszter, aki szerint nagyon fontos, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét a magyarországi természetes élőhelyek, köztük elsősorban az erdők nélkülözhetetlen szerepére.

Kovács Zoltán, a Vadászati és Természeti Világkiállításért felelős kormánybiztos szerint a 2021. szeptember 25. és október 14. között tartandó rendezvény feladata, hogy Magyarország, illetve a résztvevő országok bemutassák vadászati kultúrájukat. Olyan programsorozatot készítenek, amelyben a vadászathoz és horgászathoz kapcsolódó szervezetek mindegyike meg tudja mutatni magát – közölte.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az idei FeHoVa a korábbiakhoz hasonló színvonallal várja az érdeklődőket. A már bevált, népszerű programelemeket megtartották: ismét lesznek különleges trófeabemutatók, óriásakvárium és horgászsuli a gyerekeknek, kutyakiállítás, és másodszor rendezik meg a preparátor versenyt. Újdonságként említette a Fekete István emlékkiállítást, amellyel a vadászíró halálának 50. évfordulójára emlékeznek.

Közel 300 kiállító várja az érdeklődőket a négynapos FeHoVa kiállításon, amelynek tavaly 55 ezer látogatója volt, a szervezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában