Szakemberhiány

2019.04.06. 11:00

Több ezer új állást teremt a bölcsődefejlesztési program

A bölcsődei férőhelyek száma 60 ezerre nő 2020 végére a kormányzati tervek szerint, az intézmények azonban már most munkaerőhiánnyal küzdenek, ráadásul sok kisgyermeknevelő elhagyja a pályát – köztük olyanok is, akik még el sem kezdték peda­gógiai munkájukat.

Nyíregyháza, 2016. szeptember 23. Gyümölcslevet isznak a gyerekek a nyíregyházi Õzike Bölcsõdében 2016. szeptember 22-én. A november elejéig tartó beszoktatási idõszakban a 76 férõhelyes intézményben 48 új kisgyermeket szoktatnak a bölcsõdéhez a gondozónõk és a szülõk segítségével. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

Az érintett korosztály 17 százalékának jut férőhely az intézményekben

Csaknem 10,5 milliárd forintos keretösszeggel jelennek meg pályázatok, amelyek a bölcsődei férőhelyek kialakítását és bővítését célozzák – jelentette be a hét elején Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Az elmúlt években már több mint 120 milliárdot költött az állam bölcsődei és óvodai férőhelyek létrehozására és bővítésére, ebből csaknem ötezer új bölcsődei helyet hoztak létre és 11 ezret újítottak fel.

A KSH adatai szerint a bölcsődés korosztály 17 százalékának van ma férőhely, de nagyjából 1500 településen semmilyen bölcsődei ellátás nincs.

A 2017-es szabályozás értelmében azonban minden olyan településen gondoskodni kell bölcsődei ellátásról, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást.

A két évvel ezelőtti átalakítások nyomán már négyféle ellátástípust különböztetünk meg:

  • a hagyományos mellett
  • mini-,
  • családi és
  • munkahelyi bölcsődék
  • is létrejöhetnek.

    A kormányzat tavaly megfogalmazott célja szerint három éven belül 60 ezerre bővítik a bölcsődei férőhelyek számát – ma 48 ezer van az országban.

    A fejlesztések azonban a szakemberigényt is növelik.

    Jelenleg 10 ezer a bölcsődében dolgozó kisgyermeknevelők és dajkák létszáma, a férőhelyek növelésével számításaink szerint nagyjából ötezer új állás jönne létre, ebből nagyjából háromezer kisgyermeknevelői munkakör. Végez annyi hallgató éves szinten, amennyire szükség lenne az új álláshelyek betöltéséhez, de a szakmában való elhelyezkedés messze nem százszázalékos – mondta a Világgazdaságnak Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke.

    Hozzátette: saját tapasztalatai és a hallgatókkal történő beszélgetései azt mutatják, hogy a nappali tagozaton végzetteknek nagyjából csak a 20 százaléka szeretne bölcsődében dolgozni.

    Borítókép: Gyümölcslevet isznak gyerekek egy nyíregyházi bölcsődében

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában