tartalékképzés

2017.10.03. 11:51

Többet takarékoskodtunk, mint amennyi hitelt felvettünk

Augusztusban a háztartások és a vállalatok is nagyobb betéteket helyeztek el a belföldi pénzintézeteknél, mint amennyi hitelt felvettek tőlük – ez derül ki a hitelintézetek összevont mérlegének kedden közölt legfrissebb adataiból.

A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint a háztartások hitelállománya szezonális igazítás nélkül 29,7 milliárd forintos növekedést mutatott augusztusban – a júliusi 28,5 milliárdhoz hasonlóan -, a forinthitelek állománya 29,6 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 0,1 milliárd forinttal nőtt. A háztartások hitelfelvétele az első negyedévben alig érte el a 12 milliárd forintot, a másodikban 75,7 milliárd forintra ugrott, míg a harmadik negyedév első két hónapjában meghaladta már az 58 milliárd forintot.

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően, a hitelfelvételt meghaladó összeggel, 31,4 milliárd forinttal nőtt, a forintbetétekbe 21,5 milliárd forintos, míg a devizabetétekbe 9,9 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt. Az előző hónapban, júliusban 7 milliárd forintot sem ért el a friss lakossági betételhelyezés összege, de júniusban harminc hónapos rekordot döntve 129 milliárd forintot is meghaladta.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve a szezonális kiigazítás nélkül 91,6 milliárd forintos növekedést mutatott, ami április óta a legnagyobb összeget jelenti. A forinthitelek állománya 60,9 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 30,7 milliárd forinttal nőtt.

A nem pénzügyi vállalatok a hitelfelvétel havi összegének több mint háromszorosát, 286,6 milliárd forintot helyeztek el friss betétekben, ami az idei legnagyobb összeg volt eddig. A forintbetétekbe 168,4 milliárd forintos, míg a devizabetétekbe 118,2 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!